Za iračke kršćane nada se svakim danom povećava kako ISIL-ove snage gube dio po dio Mosula pod naletima iračke vojske.

Oštećene crkve i bogomolje polako se obnavljaju, križevi se vraćaju na pročelja i krovove, a kršćani polako otvaraju vrata oskvrnutih kuća i domova dok ih tek poneki nalaze u onom stanju kakvima ih se i sjećaju.

U subotu 18. veljače kaldejski patrijarh Louis Sako posjetio je mjesto Telekuf-Tesqopa, 27 kilometara od Mosula, gdje su lokalni kršćani, kao znak pobjede svjetla nad tamom džihadista, na obližnjem brdu podignuli veliki križ, javlja Catholic News Agency.

Patrijarh Sako blagoslovio je križ, pritom održavši svetu misu u lokalnoj crkvi svetog Jurja. Radi se o prvoj misi na tom području nakon više od dvije godine.

U propovijedi tijekom mise, patrijarh je poručio kako ovaj događaj predstavlja “prvu iskru svjetlosti koja gori u svim gradovima Ninivske doline nakon mraka ISIS-a koji je trajao gotovo dvije i pol godine”.

“Ovo je naša zemlja i naš dom”, nadodao je patrijarh poručivši kako kršćani ovime pokazuju da je Crkva sazdana na stijeni te kako je vladavina snaga tame privremena.

Nakon mise uslijedilo je podizanje križa uz vatromet i povike: “Pobjeda, pobjeda, pobjeda! Za one koji su izabrali vjeru i one koji se vraćaju.”

Patrijarh je također poručio kako će ovaj križ najaviti svijetu “da je ovo naša zemlja, rođeni smo tu, a tu ćemo i umrijeti”.

Tino Krvavica, CNA | Bitno.net