Kršćanski film o jednom od najutjecajnijih apostola, „Pavao, Kristov apostol“, koji je režirao Andrew Hyatt, trenutno je ušao u deset najgledanijih filmova u američkim kinima. Osim u SAD-u, prikazuje se i u Kanadi, ali uskoro ulazi u kina na svim kontinentima. Film donosi priču o posljednjim danima svetoga Pavla, kojega glumi James Faulkner, mlađoj publici možda najpoznatiji po seriji “Igra prijestolja”.

Pavao je od progonitelja kršćana postao Kristov apostol. U središtu radnje filma je Pavlovo iščekivanje odluke o smaknuću koju bi trebao donijeti car Neron. Bio je svjestan da mu je preostalo sve manje dana, pa Pavao radi iz zatvora kako bi usavršio Evanđelje Isusa Krista i potakao njegove sljedbenike da čvrsto stanu u obrani vjere od rimskih progona.

Ulogu svetog Luke u filmu utjelovljuje Jim Caviezel, kojemu je ovo prva velika vjerska uloga nakon što je 2004. godine glumio Isusa Krista u filmu Pasija. Dvojica muškaraca se bore protiv cara, ali i slabosti ljudskog duha, kako bi živjeli Kristovo Evanđelje i proširili ga po svijetu. Posebnost njegove uloge jest činjenica da su podaci o životu svetog Luke vrlo škrti. Jedan od najplodnijih novozavjetnih pisaca, za kojeg se vjeruje da je napisao jedno od četiri Evanđelja i Djela apostolska, zapravo je kroničar zbivanja u kojima drugi igraju glavne uloge. Stoga je Caviezel lik morao graditi iz temelja.

“Čitao sam Djela apostolska i tu i tamo pronalazio male tragove. Potom bih otišao na misu i molio nad njima. Također možemo vidjeti način na koji on piše, kakvim ga vidi sveti Pavao, pa sam ga počeo proučavati – puno sam učio i ispitivao ga o tome – i, polako, sve je dolazilo na svoje mjesto.” Film je sniman na otoku svetog Pavla – Malti, na kojem su sveti Luka i Pavao u biblijska vremena na putu prema Rimu doživjeli brodolom. Scenarist filma T. J. Berden je za Variety izjavio kako film donosi poruku oprosta, koncepta koji je u ovom društvu možda nemoguć, ali itekako potreban.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net