Irski biskupi odlučili su da će do 2030. “vratiti 30 posto crkvenog zemljišta prirodi”.

Inicijativa je rođena nakon UN-ove konferencije o bioraznolikosti COP15 koja se u prosincu 2022. održala u Montrealu, a čiji su se sudionici također obvezali “vratiti 30 posto zemlje i mora prirodi do 2030.”, otkrio je biskup Martin Hayes, koordinator Radne skupine Laudato Si’ Irske biskupske konferencije. Na konferenciji je sudjelovalo 190 zemalja koje su postigle zajednički dogovor nakon četiri godine pregovaranja, javlja Catholic News Agency.

Sveta Stolica nije potpisala navedeni sporazum, premda je podržala njegove ciljeve te poslala delegaciju u Montreal. Irski biskupi otišli su, pak, korak dalje.

“Smatramo da se radi o dobroj međunarodnoj inicijativi te smo se pitali kako bi izgledalo kad bi i Crkva učinila isto”, poručila je Jane Mellet, članica Radne skupine Laudato Si’, nazvane po ekološkoj enciklici pape Franje.

Projekt povratka zemljišta prirodi pokrenut je u ožujku, a irski episkopat smjernice je objavio u srpnju.

“Kada govorimo o crkvenom zemljištu, najčešće mislimo na zelene površine oko župnih crkvi koje obično služe kao javni prostor”, izjavio je biskup Hayes. S obzirom na velik broj župa i crkvi u Irskoj (istraživanje koje je objavio Savez katoličkih svećenika spominje čak 1355 župa i više od 2650 crkvi i pastoralnih centara u 26 biskupija diljem zemlje) radi se o doista velikom prostoru.

U smjernicama koje su biskupi objavili na svojim stranicama navedeni su koraci koji bi trebali osigurati ostvarenje cilja u roku.

Župljani su tako pozvani da osnuju skupinu “koja će pristupiti župnom zemljištu te mapirati područje s ciljem da se 30 posto vrati prirodi do 2030.”

Biskup Hayes pritom potiče na suradnju sa stručnjacima za hortikulturu, ekološkim skupinama, lokalnim školama, pčelarima…

Nakon što mapiraju područje (te popišu postojeće prirodne elemente u njemu, poput prirodnih zidova, živice, povrtnjaka i sl.) župljanima se predlažu jednostavni koraci: sadnja biljaka pogodnih za oprašivanje, postavljanje “hotela za pčele”, sadnja drveća, cvjetnjaka i grmlja, korištenje alternativnih izvora energije….

Biskupi su, inače, naglasili kako je ova inicijativa odgovor na krizu bioraznolikosti koja pogađa svijet te pokušaj da sačuvamo prirodu za generacije koje dolaze.