Na ovaj Veliki petak, prvi put nakon 91 godine, pubovi u Irskoj točit će alkohol jer je vlada odlučila ukinuti zabranu prodaje alkoholnih pića na taj dan, ali nekoliko vlasnika pubova odlučilo je ipak zatvoriti svoje lokale i nastaviti obdržavati staru irsku tradiciju.

Predsjednik Michael D. Higgins potpisao je nedavno zakon koji je ukinuo zabranu iz 1927. kada su zastupnici odlučili kako na dan posta i nemrsa pubovima treba biti zabranjeno točiti alkohol. Nakon stupanja zakona na snagu, s vremenom je Veliki petak postao i neradni dan za pubove.

Irska, kao što to dobro znamo, nažalost prolazi kroz proces udaljavanja od svojih katoličkih korijena, pa je tako i ova zabrana doživljavala sve veće kritike, posebice vlasnika pubova koji su zbog njega gubili dobre novce u uskrsno vrijeme kada su irski gradovi puni turista.

Međutim, kako su izvijestili irski mediji, a potom i engleski The Catholic Herald, neki od vlasnika pubova nisu se željeli odreći tradicije i zbog toga će ostati zatvoreni.

CH tako piše o vlasnicima tri puba u gradu Drumconrathu u blizini Dublina koji su odlučili Veliki petak provesti kod kuće, s obitelji.

“Vlasnici pubova imaju samo dva slobodna dana u cijeloj godini i zato smo odlučili da čuvamo ovu tradiciju, a istodobno želimo pokazati poštovanje prema našoj religiji”, rekao je Dermot Muldoon, jedan od trojice tih vlasnika.

“Irski pubovi bili su poznati na cijelome svijetu po tradiciji zatvaranja na Veliki petak i sada je to gotovo. Postepeno, odričemo se svih irskih tradicija”, dodao je.

“Taj dan provodim sa svojom obitelji i želim da tako ostane”, rekla je vlasnica Pauline Fay.

Istu odluku donijeli su i vlasnici šest pubova u gradu Newmarketu, blizu Corka.

Kako su pojasnili, njihova odluka je povezana s obdržavanjem tradicije.

“Ta tradicija je nešto što cijenim i što želim sačuvati”, rekla je Joan Hourigan, dodajući kako vjera ima “manju ulogu” u njenoj odluci.

Reakcije na odluke vlasnika pubova, piše CH, jako su dobre i oni kažu kako su im mnogi iskazali potporu u očuvanju tradicije.

Ovome dodajmo kako bi bilo još znakovitije da je od otvaranja pubova na Veliki petak odustao neki od vlasnika u velikim irskim gradovima koji u petak navečer ostvaruju veliki promet.

Goran Andrijanić | Bitno.net