Prvi put od svoga početka, inicijativa “Milijun djece moli krunicu” ove je godine premašila simboličnu brojku od milijun djece koja zajedno mole za mir i jedinstvo u svijetu, objavila je Papinska zaklada Pomoć Crkvi u nevolji (ACN).

Na mrežnoj stranici ACN-a registraciji za sudjelovanje u inicijativi 2022. pristupilo je 871 523 djece. Prema najnovijim podatcima, u 2023. taj je broj 1 039 628 djece, iako Zaklada procjenjuje da bi ta brojka mogla biti i viša jer su “mnoga djeca sudjelovala bez prijave”. To je prvi put da je brojka uistinu dosegnula milijun, otkako je 2005. inicijativa  pokrenuta u Caracasu u Venezueli.

ACN je izvijestio da je ove godine kampanja stekla popularnost u Poljskoj koja je zabilježila najveći broj sudionika – 275 000. “Tamo se u Nacionalnom svetištu Gospe Fatimske u Zakopanama održalo zajedničko moljenje krunice s djecom iz vrtića. Zahvaljujući online prijenosima, sudjelovale su i obitelji, škole i djeca u bolnicama”, objasnio je ACN, a kako prenosi CNA.

Među nacijama iz kojih je bilo najviše sudionika su i Slovačka (približno 156 000), Filipini (približno 136 000), Ujedinjeno Kraljevstvo (približno 77 000) i Brazil (približno 47 000).

Papinska zaklada objasnila je da je uspjela potvrditi sudjelovanje većeg broja od registriranog jer su im iz cijelog svijeta pristigle poruke i fotografije. Primjerice, u Kongu je bilo prijavljeno samo 1 300 djece, ali 18. listopada, na dan kampanje, “ACN je dobio poruke iz više od 80 škola u kojima se molila krunica. U samo tri od tih škola sudjelovalo je više od 5 000 djece”. Osim toga, istaknuto je sudjelovanje zemalja pogođenih ratnim nasiljem i progonima Katoličke Crkve, poput Nigerije, Nikaragve i Ukrajine. Čak su se i djeca iz Izraela i Palestine toga dana molila Majci Božjoj za mir u svijetu.

Kardinal Antonio Marto, biskup u miru Leiria-Fátime u Portugalu, koji je toga dana predvodio molitvu krunice u svetištu Naše Gospe Fátimske, izjavio je da je posebna nakana inicijative zadobiti zagovor Djevice za dobivanje “dara mira za ovaj svijet koji je u ratu”.

Kardinal je zaključio napomenom da je ovogodišnja inicijativa Milijun djece moli krunicu održana na poseban način za “zemlju kojom su hodali Isus i Djevica”, za Ukrajinu i druga mjesta “gdje je izbio rat”.

Inače, akcija Milijun djece moli krunicu koja traje nepuna dva desetljeća inspirirana je izrekom Sv. Pija iz Pietrelcine: “Kada bi milijun djece molilo krunicu, svijet bi se promijenio”.

Inicijativi su se odazvale i brojne škole u Hrvatskoj od kojih su one u Gunji, Vinkovcima i Sibinju tek neke od njih.