Papa Franjo imenovao je u utorak 14. rujna biskupa Iosifa Staneuskog, generalnog tajnika Bjeloruske konferencije katoličkih biskupa, novim nadbiskupom nadbiskupije Minsk-Mohilev, objavila je CNA.

Ovo imenovanje dolazi u izazovnom vremenu za Katoličku Crkvu u Bjelorusiji, zemlju od 9,6 milijuna ljudi koja graniči s Rusijom, Ukrajinom, Poljskom, Litvom i Latvijom. Zemlja je doživjela brojne prosvjede otkad je dugogodišnji predsjednik Aleksandar Lukašenko proglašen pobjednikom na predsjedničkim izborima u kolovozu 2020. s 80 posto glasova.

Toga je mjeseca nadbiskupu Tadeuszu Kondrusiewiczu zabranjen povratak u Bjelorusiju nakon putovanja u Poljsku.

Nadbiskup Kondrusiewicz, tada kao predsjednik Konferencije katoličkih biskupa u Bjelorusiji, molio se izvan zatvora u kojem su navodno mučeni zatočeni prosvjednici te je zahtijevao istragu povezanu s izvješćima prema kojima je interventna policija blokirala vrata jedne katoličke crkve u Minsku dok je uklanjala prosvjednike s obližnjeg trga.

Vlasti su tvrdile da je odbijen na granici jer mu je putovnica „nevažeća“, pozivajući ga da se žali na tu odluku, prenosi CNA.