U povodu Svjetskog dana izbjeglica, koji se obilježava 20. lipnja, organizacija za vjerske slobode “Open Doors” skrenula je pozornost na ugroženost progonjenih kršćana diljem svijeta, piše portal Nedjelja.

Prema nedavnom izvješću međunarodne humanitarne organizacije koja se bavi progonima kršćana – Open Doors, u mnogim zemljama protjerivanje kršćana je zapravo namjerna strategija u vjerskim progonima. “Posebice se radi o brisanju prisutnosti kršćanstva u regijama u kojima je progon najjači”, naglašeno je u Izvješću.

Izvješće Crkva u bijegu: Interno raseljena lica i izbjeglice bavi se opsegom i vrstom vjerskih progona osoba koje su raseljene unutar granica svojih zemalja kao i onima koje su bile prisiljene utočište tražiti u inozemstvu, prenosi Kathpress.

“Da bismo imali potpunu sliku vjerskog progona, moramo uzeti u obzir crkvu u zemlji podrijetla kao i stanje crkve u zemlji u koju raseljene osobe odlaze”, kazala je Helene Fischer, savjetnica za rodne progone organizacije Open Doors. Ona je istaknula kako je jedan od ciljeva progona cijepanje vjerskih zajednica. “Protjerivanje nije samo posljedica progona, već je u mnogim slučajevima namjerni strateški element za protjerivanje kršćana iz zajednice ili zemlje”, rekla je Fischer.

Iz organizacije Open Doors naglasili su kako će dugoročne posljedice raseljavanja promijeniti lice Zemlje: “Primjerice, više od milijun kršćana živjelo je u Iranu prije nego što je Sadam Hussein došao na vlast, a sada postoji tek nešto više od 160 000 ljudi koji ispovijedaju kršćanstvo. Progoni kršćana su postojali za vrijeme Husseinove vladavine, ali su eskalirali tek nakon 2003. Usponom Islamske države, iseljavanje kršćana se ponovno značajno povećalo.”

Prema Indeksu progona u svijetu protjerivanje kršćana diljem svijeta je u porastu.

Tako je prošle godine 360 milijuna kršćana bilo pogođeno nekom vrstom ugnjetavanja, kontrole i nasilja zbog svoje vjere, a što je za 20 milijuna više nego godinu ranije. U Indeksu je Afganistan, kojim sada vladaju talibani, prvi put proglašen najopasnijom zemljom za kršćane. Ranije je to bila Sjeverna Koreja, koja je to mjesto zauzimala 20 godina, a sada je na drugom mjestu, iako su se progoni tamošnjih kršćana nastavili pogoršavati.