Nakon rezultata referenduma o pobačaju koji se prošlog petka održao u Irskoj, britanska premijerka Theresa May našla se pod pritiskom da se pobačaj liberalizira u Sjevernoj Irskoj.

Prema sadašnjem zakonu, u Sjevernoj Irskoj pobačaj se smije provoditi samo u slučaju opasnosti po majku, što znači da je Sjeverna Irska po pitanju zaštite života nerođenih jedna od najnaprednijih europskih zemalja.

Međutim, nekoliko zastupnica Konzervativne stranke Therese May, kojima su se pridružili i zastupnici iz redova laburista, zahtijevaju od premijerke da po uzoru na promjene koje se najavljuju u Irskoj uvede promjene u Zakon o pobačaju i u Sjevernoj Irskoj.

Tome bi na put mogli stati zastupnici Demokratske unionističke stranke (DUP), čijih deset zastupnika podupire vladu Therese May. Ta sjevernoirska stranka snažno se zalaže za prava nerođene djece te ističe kako neće pristati na liberalizaciju pobačaja.

Sammy Wilson, parlamentarni zastupnik iz redova DUP-a, za BBC Radio 4 je izjavio kako moguće uplitanje u poslove Sjeverne Irske smatra licemjernim.

“Ako bude miješanje u poslove Sjeverne Irske, tada to mora biti napravljeno u kontekstu izravne uprave.”

“Ali ne možete probirati koje dijelove izravne uprave želite, a ako Vlada želi ići tim putem, tada će morati donijeti odluku da skupština Sjeverne Irske ne funkcionira te da se sve ovlasti treba vratiti Westminsteru…”

“Ne možete svojevoljno probirati koje dijelove prenesenih ovlasti želite ostaviti upravi, a koje želite uzeti natrag samo zato što vam se ne sviđa ishod.”

Parlamentarci koji se zalažu za liberalizaciju pobačaja vjerojatno će pokušati uvrstiti amandman na nadolazeći Zakon o obiteljskom nasilju, ali upitno je hoće li uspjeti u tome budući da se Zakon o pobačaju smatra dijelom domene Skupštine Sjeverne Irske.

Iako je Sjeverna Irska već godinu i pol bez skupštine zbog tamošnjih političkih previranja, odluke koje su u njezinoj domeni obično se ne donose iz Londona, nego se čeka da se skupština ponovno uspostavi.

U iščekivanju kakvu će odluku donijeti premijerka May spomenimo i to kako je u nedjelju na svom profilu na Twitteru čestitala Ircima na referendumskom rezultatu riječima:

“Jučerašnji irski referendum bio je impresivan prikaz demokracije koja je donijela jasan i nedvosmislen rezultat. Čestitam irskom narodu na njihovoj odluci i svima koji su bili na afirmacijskoj strani na uspješnoj kampanji.”

Ivo Džeba | Bitno.net