Poglavar ukrajinskih grkokatolika kijevski veliki nadbiskup Svjatoslav Ševčuk istaknuo je u pismu predsjedniku Bjeloruske biskupske konferencije nadbiskupu Tadeuszu Kondrusiewiczu svoju solidarnost i pozvao vjernike na svakodnevnu molitvu za mir u Bjelorusiji, prenosi 16. kolovoza Vatican News.

Nadbiskup Ševčuk u pismu je izrazio i nadu u prekid nasilja u Bjelorusiji, zaštitu od vanjskih sila i očuvanje jedinstva i teritorijalnog integriteta zemlje. Izrazivši nadbiskupu Kondrusiewiczu svoju solidarnost, poglavar ukrajinskih grkokatolika pozvao je svoje vjernike na svakodnevnu molitvu za mir u Bjelorusiji: „Vjerujemo da je Bog jedini vladar ljudske povijesti i nevidljiv je prisutan i danas na bjeloruskim ulicama i trgovima da bi tom patničkom narodu iskazao svoju blizinu i spasenje”.

Nadbiskup Kondrusiewicz prije nekoliko je dana izrazio veliku zabrinutost za Bjelorusiju. „Nakon što je ponovo izabran stari predsjednik, to je vrlo težak trenutak za Bjelorusiju“, rekao je nadbiskup za Radio Vatikan. „Na ulicama naših gradova čini se kao da vlada ratno ozračje“, istaknuo je. „Jedna je osoba poginula, mnogo je ranjenih građana i pripadnika redarstvenih snaga. Gospi od krunice i mira obraćam se molitvom za naš narod.“

U međuvremenu prosvjedi u Bjelorusiji se nastavljaju, u subotu 15. kolovoza ulice Minska izašlo je više tisuća građana. Pristaše oporbene kandidatkinje Svetlane Tihanovskaje, koja se nalazi u Litvi, i dalje osporavaju pobjedu Aleksandra Lukašenka na predsjedničkim izborima.

Od gotovo devet milijuna stanovnika Bjelorusije 1,4 su katolici, među njima i pripadnici Grkokatoličke Crkve koje je poglavar veliki nadbiskup Ševčuk.