I dok je prošle godine nagrada za europskog građanina godine pripala našem o. Tvrtku Barunu, ovogodišnji dobitnik dolazi iz Grčke!

Riječ je o pravoslavnom svećeniku Antoniosu Papanikolaou kome je zbog njegovog predanog humanitarnog rada pripala ova prestižna nagrada.

O. Antonios osnivač je organizacije “Svjetska Arka” čiji je cilj pomoć i skrb za siročad i napuštenu djecu. Zahvaljujući ovom predanom svećeniku stotine djece dobilo je svoju priliku za dostojanstveni život i integraciju u grčko društvo.

Svoje poslanje o. Antonios započeo je u siromašnim dijelovima Atene 1998. godine. Gledajući brojnu napuštenu djecu koja su čitave dane provodila na ulici i bila izložena nasilju i drogi, 26-godišnji svećenik odlučio je nešto poduzeti. Kako bi stekao povjerenje djece, najprije je s njima igrao košarku, a potom, malo po malo, utjecao na njih i usmjerio ih prema pravim vrijednostima, te im omogućio toliko potrebnu skrb i brigu.

“S mojeg prozora mogao sam vidjeti napuštenu djecu, upletenu u bijedu i svijet droge. Počeo sam razmišljati kako im pomoći. Najprije sam se okrenuo skupini tinejdžera. Prišao sam im i pitao ih žele li igrati košarku. Danas, pet stotina djece različite dobi dolazi u Arku. Naša će im vrata uvijek biti otvorena”, kazao je o. Antonios u jednom od brojnih intervjua, te dodao kako naviještanje Krista ljudima koji žive u bijedi i očaju ne bi imalo smisla, ako im se ne bi pokušalo pomoći.

“Ako je netko očajan kao što su bili oni, što im čovjek može reći? Da Krist spašava? Ne bi marili za to. Osjetili smo da se moramo otvoriti ovoj marginaliziranoj djeci i pružiti im poruku nade i Života”, rekao je o. Antonios.

Uvidjevši kako će mu biti potrebna pomoć, odlučio je osnovati organizaciju koja bi ponudila primjerenu skrb napuštenoj djeci. U pomoć su mu najprije pritekli stanovnici atenske četvrti Kolonos u kojoj je započeo svoje djelovanje. Učitelji su ponudili besplatne satove poučavanja, domaćice su donosile hranu i odjeću i njegovo se prihvatilište uskoro pretvorilo u pravi centar za skrb.

S vremenom je o. Antonios pokrenuo i nekoliko različitih programa pomoći zahvaljujući kojima su brojna djeca uspjela završiti školu i upisati fakultete, a nakon što je prije nekoliko godina Grčku pogodila migrantska kriza, organizacija “Svjetska Arka” ponudila je pomoć i brojnoj djeci migranata.

Osim što potrebitima pružaju ono osnovno kao što je hrana, odjeća i zdravstvena skrb, brojne obitelji primaju i često potrebnu savjetodavnu pomoć i sudjeluju u obiteljskim grupama potpore koje vode stručne osobe.

Udruga Svjetska Arka trenutno vodi sirotišta u četiri grčka grada: Ateni, Chiosu, Epirusu i Volosu, a njezina uloga u grčkom društvu ima neprocjenjivu važnost.

“Ovaj je projekt do sada bio veliko i trajno čudo Božje milosti i golemi dokaz da svi mi možemo unaprijediti svoje društvo. Samo moramo iskoračiti iz svojeg ‘ja’ i biti spremni otvoriti se svojim bližnjima”, piše na stranici udrugu Svjetska Arka.

Više o udruzi “Svjetska Arka možete doznati na ovom linku.

Foto: Kivotostoukosmou

Miodrag Vojvodić | Bitno.net