Gerard Butler primio je počasnu nagradu Cinema for Peace kao priznanje za svoj rad s Marijinim obrocima, humanitarnom organizacijom koja u najsiromašnijim zajednicama svijeta osigurava svakodnevni obrok na mjestu obrazovanja. Škotski je glumac dugogodišnji podupiratelj Marijinih obroka, u koje se uključio nakon što je osnivaču Magnusu MacFarlane-Barrowu prije deset godina dodijelio nagradu CNN Heroja.

Od tada je Gerard posjetio zajednice u Liberiji i na Haitiju, upoznavajući djecu čiji su životi promijenjeni jednostavnim darom svakodnevnog obroka.

Magnus je rekao: „Gerryjeva potpora odigrala je vrlo važnu ulogu u podizanju svijesti o našem radu diljem svijeta. On se zbilja predao ovom poslu, provodeći vrijeme s nekim od zajednica koje služimo. Kada govori o našoj misiji i o onima kojima služimo, to čini s dubokim razumijevanjem i suosjećanjem, i zbog toga je potaknuo mnoge diljem svijeta da daju svoju podršku Marijinim obrocima. Iznimno mi je drago što je počašćen i prepoznat na ovaj način!“

Gerard je primio nagradu na svečanosti u Berlinu u Njemačkoj, u nedjelju 23. veljače. Prethodni primatelji ove počasne nagrade uključuju Angelinu Jolie, Leonarda DiCaprija i Georgea Clooneya. Gerard je rekao:

„Osjećam se ponizno što sam prepoznat od Cinema for Peace na ovaj način, ali ja sam oduvijek smatrao da je privilegija biti uključen u Marijine obroke. Hraniti djecu dok uče jednostavna je stvar koja zaista mijenja živote. Zajednice koje sam posjetio na Haitiju i u Liberiji doista su divne i nadahnjujuće. Ono na što me Marijini obroci uvijek podsjećaju je da se velike stvari događaju kada svatko da malo od sebe.“

Foto: Juergen Biniasch

Na svom facebook profilu Gerard je objavio da je počašćen što je primio nagradu, ali da je čovjek koji ju zaslužuje Magnus MacFarlane Barrow, osnivač i izvršni direktor Marijinih obroka, koji je u studenom prošle godine u Slavonskom Brodu i u Zagrebu uveličao proslavu 10 godina Marijinih obroka Hrvatska.

“Osjećam strahopoštovanje prema onome što je moj brat Magnus stvorio i prema utjecaju koji svakodnevno imaju na više od 1,6 milijuna djece širom svijeta” napisao je Gerard.

Cinema for Peace želi podupirati i promovirati filmove koji čine svijet boljim i do danas su donirali više od 10 milijuna dolara za humanitarne projekte diljem svijeta. Dio prihoda s njihove nedavno održane svečanosti bit će doniran Marijinim obrocima kako bi doprijeli do još više gladne djece u školama.
Udruga Marijini obroci Hrvatska je u 2019. godini hranila više od 32 tisuće djece u najsiromašnijim zemljama svijeta, a u 10 godina djelovanja otvorila je i brine za 16 kuhinja u kojima svaki dan svoj školski obrok dobije oko 13.500 djece.

Marijini obroci | Bitno.net