Glavna tajnica Caritasa Europa Maria Nyman poručila je 31. kolovoza u Bruxellesu da globalna solidarnost ne smije stati na granicama Europske unije, prenosi agencija Kathpress.

Caritas Europa traži velikodušno prihvaćanje afganistanskih izbjeglica u zemljama Europske unije. Oni koji dolaze ili su već uspjeli doći u Europu zaslužuju pravedni postupak za dobivanje azila i ne smije ih se odbiti, istaknula je glavna tajnica europske krovne katoličke karitativne organizacije.

Caritas Europa komentirao je sastanak ministara unutarnjih poslova EU o Afganistanu, odnosno nacrt zaključne izjave dijelove koje su prenijeli različiti mediji, u kojoj je riječ o sprječavanju „nekontroliranoga, masovnog i ilegalnog migracijskoga vala” te strogim sigurnosnim provjerama kojima moraju biti podvrgnuti svi koji dolaze iz Afganistana.

Upozorivši da globalna solidarnost ne smije završiti na granicama Europske unije, Nyman je istaknula da bi zemlje članice EU morale prestati tretirati ljude kao sigurnosnu prijetnju i reagirati nasilnim izgonom i gradnjom zidova. Vlade zemalja EU zatražila je da osim mogućnosti naseljavanja osiguraju humanitarne koridore i stipendije za izbjeglice, te olakšaju ponovno okupljanje obitelji.