General Družbe Isusove o. Arturo Sosa u intervjuu za portal Vatican News upozorio je na uznemiravajuće tendencije koje se u nekim zemljama pojavljuju kao posljedice pandemije.

Mnoge su zemlje iskoristile pandemiju koronavirusa da bi uvele restriktivnije politike protiv migranata ili ograničile temeljna ljudska prava na području rada i zdravstva, upozorava general Sosa. Pozvao je da se ozbiljno shvati posljedice pandemije, naime premda je Covid 19 prvenstveno zdravstveni problem već se sada vidljivo odražava i na socijalnom, gospodarskom i političkom području.

O. Arturo u više je navrata upozorio da se mora brinuti o političkom stanju „kako demokracija ne bi postala jedna od žrtava pandemije”. Tako su ovom trenutku vlasti mnogih zemalja, pa i demokratskih, u iskušenju krenuti putem autoritarizma, ističe isusovački general.

Isusovci su vrlo angažirani u pomoći izbjeglicama diljem svijeta pa su danas među prvim svjedocima uznemirujućega razvoja i na području rada i zdravstvene skrbi. Mnoge su vlade iskoristile pandemiju za ograničavanje primanja izbjeglica, pa čak i njihova prolaska kroz zemlju. To je pak velika pogreška s obzirom da svijet želimo učiniti bratskijim i pravednijim, kazao je Sosa. Mnogi poslodavci pak koriste situaciju i otpuštaju radnike i smanjuju ili uopće ne isplaćuju plaće, a smanjuje se i dostupnost mnogim uslugama javnog zdravstva. Ukratko – pandemija nudi mogućnosti za napredak, ali i nazadovanje. Toga kao Katolička Crkva koja se zauzima za pravednost i mir moramo biti vrlo svjesni kada gradimo društvo prihvaćanja i demokracije, poručio je general Sosa.

Kao prvi general Družbe Isusove iz Latinske Amerike  Venezuelanac  Sosa, sveučilišni profesor politologije, osvrnuo se i na brzo širenje zaraze na tom kontinentu i istaknuo svoju veliku zabrinutost jer tamo ne postoje socijalne ili političke strukture u stanju suočiti se s ovom situacijom.