Gradonačelnik francuskog grada Vesoula ispričao se časnoj sestri nakon što ju je osoblje jednog od javnih domova za starije osobe odbilo primiti zbog nošenja vela i habita.

“Riječ je o vrlo žalosnoj pogrešci”, rekao je gradonačelnik Alain Chrétien, prema pisanju New York Timesa.

Pogrešku je objasnio kazavši kako su državni zaposlenici ponekad paralizirani temom sekularizma, te izrazio zabrinutost da “svatko ima vlastitu definiciju” toga pojma.

Neimenovana 70-godišnja časna sestra odlučila se premjestiti iz svog samostana u regiju Haute-Saône u kojoj je rođena. Nakon što se prijavila u javni dom za starije osobe njezina je molba prihvaćena uz napomenu da neće smjeti nositi habit i veo. Časna je nakon toga odbila otići u dom.

U svojem objašnjenju uprava doma je napisala: “Unutar naših domova, naši stanovnici mogu imati sklonosti i vjerovanja i to se treba poštovati… Što se tiče sekularizma, ne možemo dopustiti nijedan nametljiv znak pripadanja vjerskoj zajednici kako bismo svima zajamčili mir.”

“Vjera je privatna stvar i takva mora ostati”, dodali su uz napomenu da časna može nositi križ sve dok je diskretan.

Lokalni župnik, vlč. Florent Belin, komentirajući slučaj kazao je da se potez doma za starije osobe čini “antikršćanskim”. “Naše se uši pune principima sekularizma koje se ne razumije”, rekao je Belin dodavši kako “stari demoni i pogrešno usmjereni strahovi” stvaraju probleme.

“Što je sekularizam? Zasigurno je riječ o dopuštanju svakome da živi u skladu sa svojom vjerom bez ometanja ostalih”, kazao je svećenik izrazivši uvjerenje da veo časne sestre “nikoga ne ometa”.

Nicolas Cadène, predstavnik organizacije koja pomaže vladi u provođenju sekularnih zakona, rekao je da se ovdje radilo o “pogrešnom tumačenju laiciteta”.

Objasnio je kako se pravila o odijevanju odnose samo na državne zaposlenike i javne djelatnike tijekom radnog vremena, ali ne na sve ostale ljude.

Rasprava oko muslimana u Francuskoj dovela je do konfuzije u pogledu primjene zakona te do strožeg oblika sekularizma, smatra Cadène. Ciljanje specifičnih religija “uvijek završava proširenjem i na druge religije i vjerovanja”, rekao je, nazvavši to “stvarnom opasnošću”.

Ivo Džeba | Bitno.net