U Franjevačkom samostanu u Subotici u kapeli Crne Gospe održano je četvrto Jerihonsko bdjenje od 20. do 27. svibnja u organizaciji Molitvene zajednice „Proroci“ i vjernika grada Subotice. Bdjenje je počelo svetom misom koju su predslavili fra Zdenko Gruber OFM, gvardijan samostana, i mons. Andrija Anišić, župnik subotičke Župe sv. Roka.

Nakana četvrtog Jerihonskog bdjenja bila je obnova kršćanskog i ljudskog života u gradu pod geslom „Na zidine tvoje, Jeruzaleme, stražare sam postavio. Ni danju ni noću ne smiju zašutjeti da tvoje ime obznanjuju“ (otpjev iz Božanskog časoslova, usp. Iz 62,6). Sedam dana i noći vjernici su provodili u klanjanju Presvetom Oltarskom Sakramentu, pojedinačno i u skupinama. U večernjim terminima klanjanje je svakodnevno animirala Molitvena zajednica „Proroci“, a pojedinim danima uključile su se i druge zajednice: Djelo Marijino, Hrvatska zajednica bračnih susreta, mađarska karizmatska zajednica „Ébredés zenekar“ i skupina mladih iz Župe Marija Majka Crkve.

Poput prethodnih godina i ovaj put organiziran je ženski molitveni sat 25. svibnja i muški molitveni sat 26. svibnja. Žene i djevojke molile su Gospinu krunicu na nakanu da Gospodin oblikuje njihova srca po uzoru na biblijske žene i svetice Crkve. Za vrijeme muškog molitvenog sata okupljeni muškarci i mladići molili su krunicu Bogu Ocu s nakanama za izbor novog biskupa, blagoslovljeno vrijeme i dobar urod na poljima, svetost u življenju bračnog poziva i obnovu očinstva u obiteljima.

„Poseban naglasak ove godine, prema poticaju dobivenom kroz molitvu, stavljen je na proslavu Imena Isusova – njegove blizine, nježnosti i brige o svakom čovjeku, a i geslo ovogodišnjeg bdjenja također se rodilo kroz molitvu. Ono što nas je napose ohrabrilo jest to da u trenutku molitve da Duh Sveti usmjeri naša nastojanja i dobivenih poticaja nitko nije računao s tim da će se upravo u subotu, na sam početak bdjenja Crkva spominjati sv. Bernardina Sijenskog i da će i evanđelje toga dana govoriti o tome kako će nam Otac dati što god zaištemo od njega u Isusovo ime. Vjerujemo da su ovi dani bili proslava Isusovog imena i njegove ljubavi na poseban način za one koji su pohodili kapelu Crne Gospe, ali i da se kroz naše zagovore, sabrane u Isusovom savršenom zauzimanju, Bog na mnoge načine, nama nepoznate, proslavlja u životima naših sugrađana.“, ističu iz Molitvene zajednice „Proroci“.

Bdjenje je, znakovito, počelo na spomendan sv. Bernardina Sijenskog, najznamenitijeg franjevačkog promicatelja štovanja Imena Isusova, a tijekom animiranih sati klanjanja kroz sedam večeri veličalo se 7 Božjih imena koja se u Starom zavjetu javljaju uz ime Jahve opisujući njegovu savezničku ljubav i vjernost a svoje ispunjenje dobivaju u osobi Isusa Krista: Onaj koji proviđa, Onaj koji ozdravlja, Onaj koji je naš stijeg, Onaj koji je naš mir, Onaj koji je naš Pastir, Onaj koji je naša pravednost i Onaj koji je tu. Jerihonsko bdjenje završeno je svetom misom nakon koje je uslijedilo duhovsko bdjenje kao priprema za blagdan Duhova i završni blagoslov Presvetim.

„Ovakav događaj u našem gradu i samostanu velika je i lijepa stvar. Za mene kao svećenika čija je misija okupljati ljude oko Isusa ovi dani pružaju pravu radost. Mogu biti samo zahvalan na svemu što se ovdje događalo. Sada primjećujem i jednu vrstu zrelosti, kako u samoj organizaciji, tako i u pristupu svih vjernika koji su dolazili na bdjenje budući da se ono sada održava već četvrti put.“, rekao je fra Zdenko Gruber.

Ova vrsta pobožnosti prvi je put organizirana 1979. u Poljskoj kada je izmoljen neizvjestan pohod sv. Ivana Pavla II. svojoj domovini. Otada se organizira u mnogim mjestima posebno pred značajne događaje i s velikim nakanama. Svoje utemeljene nalazi u Knjizi o Jošui u izvještaju o osvajanju grada Jerihona gdje je izraelski narod sedam dana trubio noseći Kovčeg saveza i obilazeći jerihonske zidine koje su se naposljetku srušile. Ovakav način zagovorne molitve i blagoslivljanja prostora često prakticiraju, primjerice, katolici u Indiji gdje Jerihonsko bdjenje završava blagoslovom Presvetim Oltarskim Sakramentom koje predvodi biskup iz autobusa obilazeći grad. Sve češće se ova vrsta bdjenja organizira u Hrvatskoj na župama i samostanima, osobito u organizaciji molitvenih zajednica i inicijativa. Ona je jedna od konkretnih načina duhovne borbe i zauzimanja za svoj narod, obitelj i zemlju, ali i djelo zadovoljštine za naše grijehe kako bismo mogli primiti nove blagoslove i zadobiti obnovu života.