Uzbunu su podigle francuske feministice koje traže opću zabranu zamjenskoga majčinstva (surogat majčinstva), a u Italiji je u Zastupničkom domu 8. ožujka izrečena osuda te prakse na susretu zastupnica raznih političkih stranaka i obiteljskih udruga za promociju žene.

O zamjenskom majčinstvu ne govori se u tiskovinama ni u javnom mnijenju. Povjerenstvo za društvene poslove Vijeća Europe u Parizu će iza zatvorenih vrata 15. ožujka razmatrati prijeporni nacrt rezolucije, naslovljen „Ljudska prava i etička pitanja povezana sa zamjenskim majčinstvom“, o čemu će  se od 18. do 22. travnja izjašnjavati skupština u Strasbourgu. Izvjestiteljica teksta je Petra De Sutter, belgijska ginekologinja, sveučilišna učiteljica, poznata u Belgija kao prva transseksualna parlamentarka, za koju je pokrenut postupak sukoba interesa, jer je odgovorna za centar za potpomognutu reprodukciju, gdje se – jer ne postoji nacionalni zakon – prakticira zamjensko majčinstvo.

Rezolucija u raspravi nije javna, ali predlaže reguliranje zamjenskoga majčinstva, pod uvjetom da nije riječ o trgovini, kako bi se izbjeglo, veli se, izrabljivanje siromašnih žena i opasnosti otkrivanja identiteta djeteta, ali ne shvaća se kako će u izvjesnim uvjetima biti omogućeno iznajmljivanje maternice. Podsjećamo da je Europski parlament 18. prosinca 2015. godine jasno osudio zamjensko majčinstvo, u svim njegovim oblicima, kao praksu koja krši ljudsko dostojanstvo žene, a treba dodati da krši i prava novorođenčeta jer je osuđeno da bude siroče, bez jednoga ili obaju bioloških roditelja.

Razvidna je dakle nakana da se na sporedna vrata uvede nešto čemu je zabranjen ulaz na glavna, kako i izlika da se na međunarodnoj razini želi usvojiti zakon kako bi se u nacionalnim pravnim okvirima štitilo najslabije. To je korak unatrag u odnosu na postignutu svijest da zamjensko majčinstvo treba posvema zabraniti a ne regulirati.

Radio Vatikan | Bitno.net