– Sretan sam što su zastupnici odlučili zaštititi postojeće dogovore koji zadovoljavaju potrebe potrošača, prepoznajući jedinstvenu i vrlo bitnu nedjelju atmosferu – izjavio je southwarkski nadbiskup mons. Peter Smith komentirajući odluku većine zastupnika Donjeg doma britanskog parlamenta da ne podrži prijedlog Vlade premijera Davida Camerona kojim bi se ukinula ograničenja rada nedjeljom.

Naime, prema aktualnom zakonu velike trgovine u Velikoj Britaniji nedjeljom mogu raditi najviše šest sati i to između 10 i 18 sati, a spomenutim prijedlogom Vlade ograničenje radnog vremena bilo bi prepušteno odluci gradskih uprava, kako bi se ostvarila veća ekonomska dobit.

Prijedlog Vlade oštro su kritizirali predstavnici kršćanskih zajednica među kojima je i bio i mons. Smith, upozorivši kako takva odluka ne bi imala željeni ishod, već bi narušila obiteljski život i radnike stavila po još veći pritisak.

Dodajmo kako od 1896. godine Velika Britanija ima zakon kojim se zabranjuje rad nedjeljom. Zakon je izmijenjen tek 1994. godine od kada rad nedjeljom dopušta samo četiri sata i to samo ako radnici pristanu raditi. Ako ne, poslodavac sam mora pronaći zamjenu, ali bez posljedica po one koji nedjeljom ne žele raditi.

U zemljama Europske Unije u kojima je dozvoljen rad nedjeljom radnici su plaćeni uvećano, a u narednom tjednu imaju slobodan dan.

Prema 94. članku Zakona o radu, u Hrvatskoj je propisano da za otežane uvjete rada, prekovremeni i noćni rad te za rad nedjeljom, blagdanom ili nekim drugim danom kojim je zakonom određeno da se ne radi, radnik ima pravo na uvećanu plaću, no zanomo nije definirano koliko to uvećanje iznosi. Interese radnika u javnom sektoru štite sindikati, dok su zaposlenici u privatnom sektor prepušteni dobroj volji poslodavaca, koji, s obzirom da Zakon o radu ne definira koliko povećanje plaće za rad nedjeljom iznosi, često odluče da taj iznos bude minimalan.

Na kraju spomenimo kako je u Hrvatskoj nedavno pokrenuta peticija “Glas za neradnu nedjelju” kojom se želi podsjetiti kako je nedjelja dan za obitelj, te bi stoga trebala biti neradna. Svoj glas za neradnu nedjelju možete dati NA LINKU!

O važnosti neradne nedjelje govorio je i splitski nadbiskup mons. Marin Barišić:

“Nedjelja je u našoj kulturi i civilizaciji neradni dan. Logiku nedjelje, neradnog dana naglašava i naš naziv ‘nedjelja’, ne-djelati. Neradna nedjelja ne želi biti protiv, već za čovjeka! Iz svoga izvora želi nam darovati svoje bogatstvo i vrednovati dostojanstvo svakoga čovjeka. Dakako, nedjelja – neradni dan, ne daje prednost kapitalu i radu nad čovjekom, jer u središtu nedjelje jest osoba, a ne stvar, zajedništvo, a ne tržište, solidarnost, a ne profit”, istaknuo je nadbiskup upozorivši kako rad nedjeljom “narušava i ugrožava ljudske odnose, osobito obiteljsko zajedništvo”.

“Djeca imaju pravo, a društvo dužnost da majka nedjeljom bude s njima kao poveznica obiteljskoga zajedništva. Zato nije rješenje imati koji drugi slobodni dan u tjednu, jer nije u pitanju imati drugi slobodni dan, već se nameće dublje pitanje – biti slobodan. Krist nas za slobodu oslobodi, a nedjelja je izvor i znak ove slobode”, kazao je nadbiskup Barišić.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net