BISKUP TALINA

Estonija bi uskoro mogla dobiti prvog blaženika – biskupa mučenika ubijenog u komunističkim zatvorima

Profittlich je bio prvi biskup Talina – od 1936. do 1942., a nakon njegove smrti Estonija je bila 60 godina bez biskupa, sve do imenovanja apostolskog administratora

Estonija bi mogla u skoro vrijeme dobiti svog prvog blaženika, prenosi Rome Reports informaciju o početku beatifikacijske kauze za biskupa Talina Eduarda Profittlicha koji je umro mučeničkom smrću u komunističkim logorima u Sibiru.

Kako piše Rome Reports, apostolski administrator za Estoniju Philippe Jourdan naglasio je kako su lik i djelo biskupa Profittlicha, inače isusovačkog redovnika, važni za estonske katolike, te je zbog toga i 2003. pokrenut beatifikacijski proces, s prikupljanjem dokumenata o životu biskupa koji su sada predani u Kongregaciju za kauze svetaca u Rimu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profittlich je bio prvi biskup Talina – od 1936. do 1942., a nakon njegove smrti Estonija je bila 60 godina bez biskupa, sve do imenovanja apostolskog administratora. Katolička zajednica u Estoniji je mala i broji oko 6000 vjernika u državi u kojoj se većina stanovnika izjašnjavaju kao ateisti, a među kršćanima je najveći broj luterana.

Sudbina talinskog biskupa obilježena je sovjetskom okupacijom Estonije.

„Crkva prepoznaje tragičnu povijest estonskog naroda tijekom tih vremena kada je 20 posto stanovništva bili deportirano u Sibir i mnogi od njih su tamo i umrli, poput biskupa… Dao je život za istinu. Nakon okupacije pitao je papu treba li ostati ili ići. Dobio je odgovor kako treba učiniti onako kako misli da je najbolje za njegov narod. Odlučio je ostati, a nedugo nakon toga su ga Rusi uhitili i osudili na smrt“, ispričao je apostolski administrator.

Isusovac, po narodnosti Nijemac, bio je lažno optužen za špijuniranje za Treći Reich i antisovjetsku agitaciju. Nekoliko desetljeća nije se znalo ništa o njegovoj sudbini, osim da je uhićen, ali nakon raspada SSSR-a i otvaranja arhiva, otkrivene su okolnosti njegove smrti, a Vrhovni sud Estonije oslobodio ga je tada svih optužbi i proglasio ga nevinim.

U rujnu 2018. papa Franjo je posjetio Estoniju i tada je obišao i Memorijalni centar posvećen prvom biskupu Talina, mučeniku Katoličke Crkve.

Goran Andrijanić | Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 2. svibnja 2019.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda vam se svidi