Prošle srijede u Velikoj Britaniji na snagu je stupio novi zakon o darivanju i transplataciji organa, na temelju kojega će se primjenjivati princip prešutnog pristanka. Drugim riječima, ukoliko odrasla osoba, sposobna razumjeti, za života ne izrazi protivljenje, njeni će se organi i tkiva nakon smrti moći upotrijebiti za transplantaciju.

Kako javlja Vatican News, novi zakon također će uzimati u obzir vjerska uvjerenja preminule osobe, kao i mogućnost protivljenja obitelji pokojnika koji se za života izjasnio za transplantaciju.

O zakonu su se oglasila engleski i velški biskupi poručivši da je Crkva uvijek poticala darivanje organa, ali i da se treba poštivati sloboda svakog čovjeka.

“I dok Katolička Crkva dobrovoljno darivanje organa smatra intrinzično dobrim, katolici zadržavaju pravo donijeti odluku što će se dogoditi s njihovim tijelom nakon smrti. U suprotnom se potkopava sam koncept doniranja kao dara”, poručili su biskupi u posebnim smjernicama za vjernike.

“Kršćani tijelo cijene kao hram Duha Svetoga (1. Kor 6, 19) te radosno iščekuju uskrsnuće tijela na kraju vremena. No kršćansko je vjerovanje i da ništa što se našem tijelu dogodi prije ili poslije smrti ne može utjecati na naš odnos s Bogom: ‘Ja znadem dobro: moj Izbavitelj živi i posljednji će on nad zemljom ustati. A kad se probudim, k sebi će me dići: iz svoje ću puti tad vidjeti Boga. Njega ja ću kao svojega gledati, i očima mojim neće biti stranac: za njime srce mi čezne u grudima’ (Job 19, 25-27).”

Biskup Paul Mason, šef Odjela biskupske konferencije za zdravstvo i mentalno zdravlje, istaknuo je da je važno razgovarati o darivanju organa s članovima vlastite obitelji kako bi oni bili svjesni odluke i mogli je poštovati. Osim toga, izrazio je nadu da će spomenute smjernice pomoći pri razgovoru o toj temi i donošenju informirane odluke za najmilije, kada za to dođe trenutak. Poručio je također da su zdravstvene vlasti zajamčile kako će se poštovati vjerska uvjerenja pokojnika i volja članova njegove obitelji o darivanju organa.

Dodajmo da Katolička Crkva u točki 2301 Katekizma uči: “Dragovoljno darivanje organa poslije smrti zakonito je i može biti zaslužno.”

Slično je u enciklici “Evanđelje života” istaknuo i sveti Ivan Pavao II., napisavši kako ono spada u “djela dobrote i suosjećanja koja podupiru autentičnu kulturu života (br. 86).

Više o stavu Crkve o doniranju organa možete pročitati OVDJE.