Dvije ženske osobe ozlijeđene su u eksploziji koja je u nedjelju odjeknula u katoličkoj crkvi u gradu Beniju, na istoku Demokratske Republike Kongo.

Incident se dogodio oko šest ujutro, uoči svete mise, a žrtve su hitno prevezene u bolnicu.

Kako je u razgovoru za ACI Africa otkrio lokalni župnik Isidore Kambale Masingo, žene crkvu “pripremile za nedjeljno misno slavlje”.

“Improvizirana bomba postavljena je na mjestu gdje zbor ostavlja instrumente, tj. u prvi red pred oltarom”, dodao je o. Masingo, istaknuvši kako su instrumenti i neke klupe pretrpjeli oštećenja.

Generalni vikar Laurent Sondirya dodao je pak kako je vjerojatni cilj napadača bila krizma koja se trebala održati tog dana u crkvi.

“Cilj im je bio veliko okupljanje jer su na ceremoniju dolazila djeca, njihovi roditelji i vjernici”, poručio je Sondirya za agenciju AFP. Vikar je također dodao kako “podjeljivanje sakramenta potvrde neće biti odgođeno”.

Dodajmo i da svjetski mediji javljaju kako ovo nije bila jedina eksplozija toga dana u Beniju. Nekoliko sati kasnije bombaš samoubojica aktivirao je bombu na gradskoj ulici. Osim njega, drugih žrtava nije bilo.

Inače, kongoanska vlada za napade je optužila Ujedinjene demokratske snage (ADF), organizaciju koja je povezana s Islamskom državom.

Njihovo djelovanje posebno je apostrofirala i organizacija Open Doors koja je DR Kongo svrstala na 40. mjesto svoje godišnje ljestvice država u kojima su kršćani najprogonjeniji. Prema njihovim navodima, AFD je odgovoran za brojne napade na crkve i kršćane na istoku zemlje, a pod posebnim pritiskom su osobe koje su radi kršćanstva napustile islam ili tradicionalna vjerovanja.