Mgr-Emil-Shimoun-Nona

“Nemojte imati iluzije, džihadisti su pravo lice islama. Temeljem njihove ideologije jest islam”, upozorio je zapadne države prognani kaldejski nadbiskup Mosula Emil Shimoun Nona.

U razgovoru za talijanski dnevni list Avvenire nadbiskup Nona je žestoko kritizirao zapadnu politiku i njezino ignoriranje progona kršćana i drugih vjerskih i etničkih manjina u Iraku koje provodi islamistička skupina ISIS. Podsjetimo, kaldejska nadbiskupija u Mosulu doslovno je nestala pred naletom islamista. Svi vjernici su pobijeni ili prognani kao njihov nadbiskup

“U Kuranu postoje stihovi koji govore u ubijanju kršćana i svih drugih nevjernika. ‘Nevjernik’ u islamu nema nikakvog dostojanstva, nikakvog prava, s njim možete raditi sve što želite. Ideologija islamista nije nova nego utemeljena na Kuranu”, tvrdi nadbiskup čija je Kaldejska Crkva sjedinjena s Rimom i ima oko 480 tisuća vjernika od kojih većina.

Nona je dodao i kako mu se čini da političari ne razumiju što islam zapravo jest, te da pogrešno pretpostavlju kako su islamisti opasnost samo za Bliski istok.

“To nije točno, oni su opasnost za sve vas, za zapad još i više. Doći će vrijeme kada će zapad požaliti zbog svoje politike. ISIS ima za cilj cijeli svijet i žele obratiti na islam sve ljude, a ostale pobiti”, tvrdi nadbiskup.

Islamiste, zaključio je on, može zaustaviti samo žestka vojna operacija ili blokiranje njihovih izvora financiranja. Neke države otvoreno financiraju islamiste, a međunarodna zajednica to ignorira jer su te zemlje bogate naftom i zato potrebne.

Vrijeme je za promjenu međunarodne politike, poručio je nadbiskup.

G. An. | Bitno.net