Sveti otac Franjo se nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja 17. listopada spomenuo inicijative Zaklade Pomoć Crkvi u nevolji „Milijun djece moli krunicu” te je pozvao na molitvu za narode koji pate zbog nasilja.

Svrha inicijative, koja se održava 18. listopada, je moliti za mir i jedinstvo u cijelom svijetu. Papa Franjo je pozvao da uputimo „svoje prošnje Blaženoj Djevici Mariji za pomoć napaćenoj Ukrajini i drugim narodima koji pate zbog rata ili bilo kojeg drugog oblika nasilja”.

U poruci u kojoj pozivaju na sudjelovanje, predsjednik Zaklade kardinal Mauro Piacenza i duhovnik Martin M. Barta poručili su da bismo se „dok promatramo sve ratove i svu pokvarenost, progone, bolesti i strahove koji pritišću svijet, mogli pitati: Ima li Bog doista kontrolu nad time? Da, ima, ali i mi moramo posegnuti za Njegovim ispruženim rukama i držati se za njih.”

Jedna od namjera ove molitvene kampanje, piše predsjednik, „jest i pomoći da dublje razumijemo da svi imamo jednoga Oca na nebesima koji želi samo da budemo sretni i koji nam je podario Majku Božju kao našu nebesku Majku. Marija želi samo da naša zemlja bude dom svima, dom u kojem vlada Bog i gdje više nema nikakve patnje, neimaštine ni straha. Stoga bi svjetska dječja molitva krunice 18. listopada trebala biti velika i radosna svetkovina vjere i ufanja”.

Zabrinuti zbog situacije rata, nasilja i dubokog siromaštva koje i dalje postoji u zemljama poput Ukrajine, Nigerije, Mjanmara, Pakistana ili regijama Bliskog istoka i Sahela u Africi, Zaklada papinskog prava Pomoć Crkvi u nevolji želi povjeriti, osobito, sva ona mjesta gdje ljudi ne mogu živjeti u miru „nježnim rukama božanskoga Oca i moćnom zagovoru Majke Božje”.

Mrežna stranica Zaklade nudi besplatne materijale za molitelje u župama, školama, dječjim grupama i obiteljima. Besplatni informativni paket sadrži upute o molitvi krunice, kratke meditacije za djecu o otajstvima krunice i Čin posvete Gospi za djecu. Također, dostupne su dodatne informacija, zajedno sa slikama za bojanje.

Materijali se mogu preuzeti i na hrvatskom jeziku na stranici Zaklade Pomoć Crkvi u nevolji.

Počeci molitvene inicijative “Milijun djece moli krunicu” sežu u 2005. godinu kada je skupina djece viđena kako mole krunicu u lokalnom svetištu u glavnom gradu Venezuele Caracasu, a neki od odraslih koji su svjedočili prizoru podsjetili su na riječi sv. Pija iz Pietrelcine koji je jednom rekao: „Kad milijun djece bude molilo krunicu, svijet će se promijeniti.“ Od tada se kampanja brzo proširila i postala svjetski fenomen.