Strahuje se da bi ovaj atentat mogao biti početak niza napada Boko Harama u nadolazećim božićnim blagdanima – izjavio je otac Gideon Obasogie, ravnatelj ureda za društvene komunikacije u biskupiji Maiduguri, glavnom gradu nigerijske države Borno, gdje je na glavnoj gradskoj tržnici u nedjelju jedna osoba poginula, a brojne su ranjene u dvostrukom samoubilačkom atentatu dviju djevojčica, a prenijela agencija Fides.

Čini se da su ovi napadi odmazda Boko Harama za izgubljene teritorije na sjeveru Nigerije, koji su bili pod nadzorom islamističke terorističke skupine Boko Haram. Napad može biti neka vrsta ohrabrenja sljedbenicima Boko Harama da se ne predaju, i znak da još uvijek mogu djelovati u velikom gradu poput našega – ustvrdio je otac Gideon.

Građani glavnog grada mnogo su oprezniji i nastoje izbjegavati glavnu tržnicu te kupovati u manjim trgovinama, upravo stoga da izbjegnu mjesta na kojima se okuplja mnoštvo naroda i koja su vrlo pogodna za napade. Uglavnom se nastoji izbjegavati vrlo prometna mjesta jer se strahuje da bi teroristička skupina Boko Haram mogla primijeniti strategiju proizvoljnih napada protiv golorukih građana, želeći dokazati kako je unatoč pretrpljenim udarcima još uvijek vrlo jaka – zaključio je ravnatelj Obasogie.

RV | Bitno.net