Biskupija Yola u Nigeriji prije dvije godine je započela projekt izgradnje novih stambenih objekata za smještaj žrtava terorističke skupine Boko Haram koje već više od pet godina žive u izbjegličkim kampovima, a u ožujku će se useliti u svoje nove domove.

Novi stanovi, objasnio je mjesni biskup Stephen Dami Mamza, bit će useljivi od prvog tjedna ožujka, omogućujući tako održiviji život interno raseljenim osobama koje su napustile svoj dom zbog nasilja koje su počinile islamističke skupine.

Trenutno oko 86 obitelji još uvijek živi u šatorima koje je postavila biskupija

“Nakon više od pet godina provedenih u logorima, ljudi su umorni i žele započeti novi život”, rekao je biskup, ističući također da je uslijed pandemije bolesti COVID-19 oslabila potpora vanjskih donacija, zbog čega je preživljavanje izbjeglica još teže. Podsjetimo, već je 2014. godine, prije postavljanja izbjegličkog kampa, biskupija Yola primila žrtve Boko Harama u katedrali svete Terezije, u centrima za pastoral i katehezu te u nekoliko katoličkih škola.

Između 2015. i 2016. godine, nakon što je redovna vojska vratila kontrolu nad nekim područjima napadnutima od strane Boko Harama, mnogi izbjegli mogli su se vratiti u svoja sela. Ali brojni se nisu mogli vratiti kući, budući da u pokrajini još uvijek vlada visoka razina nesigurnosti, posebno na području oko šume Sambisa.

“Trenutno oko 86 obitelji još uvijek živi u šatorima koje je postavila biskupija, u zatvorenim prostorima i s malom mogućnošću privatnosti – kazao je biskup Dami Mamza. Da bismo ublažili njihove poteškoće, prije dvije godine počelo se razmišljati o održivijem stambenom projektu. Većina sredstava stigla nam je putem njemačke organizacije Missio”, objasnio je biskup Stephen Dami Mamza. Također, mjesni guverner dao je svoj doprinos, doniravši deset hektara zemlje za gradnju kuća.

Svaki stan ima spavaću sobu, dnevni boravak, kuhinju i kupaonicu

Projekt danas obuhvaća 43 stana, raspodijeljenih u dvije stambene jedinice, kako bi se smjestilo svih 86 raseljenih obitelji. Svaki stan ima spavaću sobu, dnevni boravak, kuhinju i kupaonicu. No još uvijek ima dosta slobodnog prostora na kojem se mogu graditi druge kuće ili ga mogu obrađivati obitelji zainteresirane za poljoprivredu, jer je zemljište veliko i plodno.

Uz potporu spomenute njemačke organizacije biskupija Yola je izgradila i osnovnu školu za raseljene maloljetnike i djecu iz okolnih sela. U sklopu stambenog kompleksa, u bliskoj budućnosti predviđa se izgradnja male crkve i džamije kako bi se zadovoljile duhovne potrebe izbjeglica i potaknuo međureligijski dijalog.