Zahvaljujući financijskoj pomoći Talijanske biskupske konferencije, Tanzanijska biskupska konferencija isporučila je respiratore za teže oboljele od bolesti Covid-19 u nekoliko katoličkih bolnica u zemlji – objavio je blog Udruge članova biskupskih konferencija Istočne Afrike (AMECEA), javlja Vatican News.

U Tanzaniji se Crkva ne prestaje zauzimati za borbu protiv bolesti Covid-19. Od početka pandemije u prvim je redovima, dijeleći sredstva za osobnu zaštitu. Tanzanijska biskupska konferencija darovala je školama, župama i bolnicama zdravstveni i dezinfekcijski materijal, kao i dijagnostičke instrumente, no sudjelovala je i u širokoj kampanji koja je stanovništvo učinila osjetljivijim i informirala ga o bolesti Covid-19. Zahvaljujući financijskoj pomoći Talijanske biskupske konferencije, Tanzanijska biskupska konferencija isporučila je respiratore za teže oboljele od bolesti Covid-19 u nekoliko katoličkih bolnica u zemlji – objavio je blog Udruge članova biskupskih konferencija Istočne Afrike (AMECEA).

Respiratori su nabavljeni sredstvima koja su izdvojili talijanski katolici, a značajan dio tih medicinskih pomagala ove je godine namijenjen kao pomoć za nekoliko afričkih i drugih siromašnih zemalja u svijetu, kako bi se mogle suočiti s krizom koronavirusa. Crkva je u Tanzaniji sa zahvalnošću primila tu pomoć. Zahvaljujemo Talijanskoj biskupskoj konferenciji na njezinoj spremnosti za suradnju u borbi protiv izvanrednog stanja i za pomoć zajednici u kvalitetnoj skrbi – istaknuo je Erick Mwelulila, ekonom Tanzanijske biskupske konferencije.

Zahvalni su i biskupi koji su primili respiratore. Sretan sam što vidim da se Tanzanijska biskupska konferencija žrtvuje, kako bi spasila zajednicu od nesreće i zahvaljujem Talijanskoj biskupskoj konferenciji za pomoć koja je našim bolnicama omogućila da se opreme tim skupim instrumentima – rekao je monsinjor Tarcisius Ngalalekum, biskup dijeceze Iringa koja je primila respirator za katoličku bolnicu u Tosamagangi. Nadbiskup Renatus Nkwande, predsjednik odjela Biskupske konferencije za zdravlje, uputio je slične riječi zahvale.

Podsjećamo, papa Franjo te mnogi katolički biskupi donirali su na desetke respiratora bolnicama diljem svijeta zbog pandemije koronavirusa. Njima se u Hrvatskoj priključila Sisačka biskupija koja je respirator donirala Općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku.