Philadelphijski nadbiskup emeritus rekao je kako su pojedini katolički biskupi bili “previše popustljivi” prema državi i lokalnim vlastima po pitanju zatvaranja crkava tijekom pandemije koronavirusa, piše CNA.

“Ako ne pružimo ruku usamljenim ljudima koji pate i umiru za vrijeme pandemije, onda nismo Crkva, a to je vrlo, vrlo loše za sve uključene”, rekao je za televiziju Fox umirovljeni nadbiskup Philadelphije Charles Chaput.

U intervjuu za svoju novu knjigu “Ono za što vrijedi umrijeti: Misli o životu vrijednom življenja”, Chaput je rekao kako su se pojedini predstavnici Crkve borili da njihove crkve ostanu otvorene usred lokalnih i državnih restrikcija, napomenuvši kako su neki drugi biskupi bili “previše popustljivi”.

Nadbiskup je izjavio kako ima suosjećanja za situaciju u kojoj su se biskupi i drugi predstanici Crkve našli, budući da je središnji dio kršćanstva biti “sklon suradnji” u svemu što služi općem dobru.

“Ali kako je vrijeme prolazilo, a oni gledali učinke svega toga na svoje crkve, čini mi se da su trebali biti uporniji u dostupnosti ljudima kojima je bila potrebna njihova skrb”, rekao je.

Chaput, koji se umirovio prošle godine, a kao nadbiskup Philadelphije služio je više od osam godina, dok je prije toga bio biskup Denvera, tek je drugi Amerikanac izvornog domorodačkog, indijanskog podrijetla koji je postao biskupom.

Na pitanje o ograničenjima koje je uvjetovala pandemija, Chaput je odgovorio kako je “nehumano nositi masku i biti izoliran”, napominjući ipak kako su maske “do određene točke nužnost”.

Govoreći o posljedicama zatvorenih crkava i suspendiranih svetih misa na vjernike, Chaput je rekao: “Počinjemo otkrivati kako je mnogo ljudi otkrilo da nemaju potrebu za odlaskom u crkvu”, jer se sada “ne osjećaju nimalo drukčije nego u doba kada su išli”.

Na voditeljevo pitanje drži li da politički vođe iskorištavaju pandemiju za potkopavanje kršćanstva, namećući joj strože mjere nego drugim organizacijama, Chaput je odgovorio:

“Ne znam da su politički vođe namjerno nakanili uništiti Crkvu. Ali očito je da ne misle kako je odlazak u crkvu osobito važan, inače to ne bi učinili”.

Navodeći prodavaonice marihuane kao primjer industrije kojoj su nametnute blaže mjere nego crkvama, Chaput je istaknuo da su se biskupi, jednom nakon što su shvatili da se crkve tretira lošije negoli druge segmente društva, trebali boriti za jednak tretman.

“Kako starim, počinjem uviđati da u Demokratskoj stranci nema integriteta po pitanju vrijednosti koje su mi važne, a često ga ne vidim ni u Republikanskoj stranci”, zaključio je nadbiskup emeritus Philadelphije.