U središnjoj indijskoj državi Madhya Pradesh, 31. siječnja, prisilno je preobraćeno na hinduizam 40 kršćana.

Kršćani su u selu Phuldavidi, koje se nalazi u okrugu Jhabua, bili ugroženi u režiji radikalnih hinduističkih nacionalista koji su prijetili strašnim posljedicama ako se “odbiju ponovno preobratiti u hinduizam”. Motiv ove akcije nacionalističkih skupina kao što su Vishva Hindu Parishada (VHP) i Bajrangdal dio je većeg plana da okrug postane “prostor bez vjerskih konverzija”.

Prema lokalnim izvorima mjesni čelnici VHP-a i Bajrangdala organizirali su ceremoniju ponovnog obraćenja (Ghar Wapsi) u hramu na selu, gdje je 40 kršćana, među kojima pojedinci i čitave obitelji, bilo prisiljeno obavljati rituale lomljenja kokosa i jedenje hrane (Prasada) ponuđene bogovima.

Ghar Wapsi u prijevodu znači “Dolazak kući” i predstavlja program vjerskog prelaska na hinduizam iz islama, kršćanstva i drugih religija, koji provode indijske hinduističke nacionalističke organizacije VHP i njihovi saveznici. Prasada je ponuda u hinduizmu, najčešće vegetarijanske hrane, koju vjernici konzumiraju nakon službene ceremonije.

“Nitko ne može oduzeti vjeru koja je u našem srcu, nadamo se da ćemo se uskoro ponovno pridružiti Crkvi, Bog će nam pomoći”, rekla je jedna od sudionica nasilnog preobraćenja za ICC te naglasila da su njezinoj obitelji prijetili oduzimanjem državnih subvencija i poljoprivrednih zemljišta što ih je zapravo i natjeralo da sudjeluju u ceremoniji koju nisu željeli.

“Kršćani u ovom okrugu su meta zbog svoje vjere”, rekao je drugi neimenovani kršćanin te naglasio kako će se ovaj proces nastaviti pod sadašnjim vlastima. Također je podsjetio kako je nekoliko crkava zatvoreno dok različite protestantske skupine imaju bogoslužja u tajnosti.

Inače, incidenti i napadi na vjerske manjine, posebno kršćane u Madhya Pradeshu, rastu otkako je hinduistička nacionalistička stranka Bharatiya Janata Party (BJP) donijela zakon protiv konverzije s hinduizma na druge vjere u siječnju 2021.