Redovnica kamilijanka, sestra Candida Bellotti, preminula je u 110. godini života u matičnoj kući sestara kamilijanki u Lucci u Italiji, 27. svibnja ove godine. Samo tri mjeseca prije, 20. veljače, proslavila je svoj 110. rođendan.

Sestra Candida bila je najstarija redovnica na svijetu. Više od 85 godina bila je članica Družbe sestara Kćeri sv. Kamila de Lellisa ili popularno zvanih “kamilijanki”. Isto toliko godina djelovala je u službi bolesnicima budući da je ova redovnička zajednica bolnička družba koja ima karizmu prvenstveno brinuti se o bolesnicima. Posljednjih je godina sestra Candida imala još veoma bistro pamćenje, a sve je osvajala svojim svijetlim duhom i simpatičnošću. Iako je doživjela već duboku starost, još je uvijek bila koliko-toliko pokretna. Kazala je da se za svoj životni izbor redovnice u ovih 85 godina nikada nije pokajala.

Ova skromna redovnica rođena je kao treće od desetero djece, 20. veljače 1907. godine u Quinzanu kod Verone u Italiji. Krsno ime joj je Alma. Otac joj je po zanimanju bio postolar, a majka domaćica. Odrasla je u skromnoj obitelji gdje je katolička vjera imala duboke korijene. Kao djevojka počela je izučavati zanat za krojačicu, međutim u svojoj dvadesetoj godini spoznala je svoj redovnički poziv. Njezin ispovjednik pokazao joj je put do “crvenog Križa” sv. Kamila.

U Družbu sestara kamilijanki stupila je 5. siječnja 1931. godine. Nakon novicijat, 16. srpnja 1932. godine položila je svoje prve redovničke zavjete u nazočnosti tadašnjega nadbiskupa Lucce mons. Antonija Torrinija. Kao redovnica djelovala je u gradu Forte dei Marmi, Rimu (gdje je izučila školu za njegovateljicu), Torinu, Camaioreu i Viareggiu. Bila je i magistra za nove sestre koje su stupale u Družbu. Umirovljena je u Jubilarnoj godini 2000. kao 93-godišnjakinja, te je premještena u matičnu kuću sestara u Lucci. Neumorna je bila svih posljednjih godina života i bila je još uvijek puna redovničkog života. Duhovno i tjelesno je bila aktivna, a susestrama nije nedostajalo njezinih šaljivosti, smijeha i ljubaznosti. Za svoj 100. rođendan hodočastila je u Lurd, a za 107. rođendan 2014. godine bila joj je jako velika radost misu slaviti s papom Franjom u kapeli Doma svete Marte i nakon mise kratko se susresti s njim.

Sestra Candida bila je izuzetan primjer kamilijanske duhovnosti, u čemu se najviše isticala njezina velika zauzetost i briga za bolesnike. Omiljena pobožnost sestre Candide bila je Gospina krunica, a tijekom dana često bi molila i sljedeći kratki zaziv: “Gospodine, hvalim Te, slavim Te, častim Te i zahvaljujem Ti za Tvoju ljubav i milosrđe.” Na svoj život gledala je kao na Božji dar: “Treba osluškivati glas Kristov i usmjeriti se prema Njegovoj volji. Cijeli svoj život ja sam si govorila: Tamo kamo me Gospodin pošalje, točno tu je moje mjesto.” U svojih 110 godina života doživjela je deset poglavara Katoličke Crkve, a za sadašnjeg papu Franju je rekla da mu pripadaju sve naše misli i molitve: “Samo onaj tko radost poznaje, može razumjeti kolika je obilna i velika Njegova ljubav prema nama i koliko mira nam daje srcu.”

Svoj ovogodišnji rođendan proslavila je s braćom kamilijancima i sestrama kamilijankama te sa svetom misom zahvalnicom. Ove joj je godine papa Franjo i pismeno čestitao rođendan, a rođendanskom slavlju nazočio je i biskup Talijanske biskupije Lucca mons. Benvenuto Italo Castellani te provincijalka kamilijanki sestra Giuliana Fracasso.

KTA | Bitno.net