„U noći s ponedjeljka 4., na utorak 5. travnja, neidentificirani naoružani ljudi upali su u zajednicu časnih sestara u župi Yalgo u biskupiji Kaya. Oteli su 83-godišnju sestru Suellen Tennyson, iz Družbe Marijanki od Svetog Križa“, rekao je biskup Théophile Nare iz Kaya u izjavi od 5. travnja podijeljenoj s ACI Africa.

Također je dodao kako su s. Suellen njezini otmičari odveli u nepoznato te prethodno vandalizirali sobe i oštetili vozilo koje su pokušali povesti sa sobom.

„Dok potraga za njom ne dadne rezultata, ostajemo u zajedništvu molitve za oslobađanje s. Suellen Tennyson“, izjavio je biskup Nare istaknuvši: „Molimo i za njezine susestre, za njezinu družbu, kao i za pastoralne službenike i vjernike župe Yalgo koja se nalazi nekih 110 kilometara od Kaye.“

Sestra Tennyson, inače, služi u biskupiji Kaya od listopada 2014.

Burkina Faso, koja je smještena u zapadnoj Africi, bilježi porast islamističkog nasilja posljednjih godina.

U siječnju se u zemlji dogodio državni udar, a novi predsjednik je istaknuo važnost obnove sigurnosti.

Novi čelnik oružanih snaga Burkinabéa David Kabre rekao je 9. veljače: „Moje preuzimanje zapovjedništva koincidira s teško narušenom sigurnosnom situacijom obilježenom ponovnim izbijanjem terorističkih napada u nekoliko dijelova zemlje.“

Da je to uistinu tako svjedoči i niz nemilih događaja. Naime, malo sjemenište u blizini Fada N’gourme napadnuto je i oštećeno u veljači; nekoliko crkava je bilo metom napada 2019., a prošle godine u šumi je pronađeno tijelo nestalog svećenika.

U prosincu 2019. biskup Justin Kientega iz Ouahigouye rekao je kako je jedan takav napad na crkvu dio pokušaja radikalnih islamista da „isprovociraju sukob između religija u zemlji u kojoj su kršćani i muslimani uvijek živjeli u miru jedni uz druge“.

Inače, oko 60 % stanovništva Burkine Faso su muslimani, 23 % kršćani (od kojih su većina katolici), a 15 % slijedi tradicionalna domorodačka uvjerenja.