Broj svećeničkih i redovničkih zvanja i dalje raste u Vijetnamu, u kojem je 2019. godine bilo sedam milijuna vjernika, odnosno oko sedam posto stanovništva s pet tisuća svećenika, prenosi Vatican News.

Za formaciju svećeničkih kandidata nedostaju strukture. Trenutačno Crkva ima 11 bogoslovija s 2624 studenata iz 27 biskupija koje ne mogu primiti sve kandidate, osobito na sjeveru zemlje. Dovoljno je reći da je Bogoslovija svetog Josipa u Hanoiju ove godine primila samo 6 kandidata od 40 njih koji su htjeli ući. Jedan dio preostalih poslan je u druge bogoslovije, a oni koji su preostali nisu mogli započeti svoju svećeničku formaciju.

U tom kontekstu, sretna je vijest o nedavnoj dozvoli vijetnamskih građanskih vlasti za izgradnju nove bogoslovije Srca Isusova u biskupiji Thai Binh, na sjeveru Vijetnama, koju će voditi pedesetosmogodišnji otac Dominic Dang Van Cau. Nova će bogoslovija moći primiti do 200 kandidata i to ne samo mjesnih, nego i iz drugih biskupija i kongregacija, rekao je za agenciju Ucanews otac Thomas Doan Xuan Thoa, odgovoran za biskupijsko vijeće.

Stara bogoslovija Srca Isusova bila je zatvorena upravo u jeku rata, između 1970. i 1971. godine. Biskup dijeceze Thai Binh koji je preminuo 1982. godine, pokrenuo je studij filozofije i teologije koji je Vlada zatvorila do 2008. godine, kada je njegov nasljednik od građanskih vlasti dobio dozvolu da nastavi s petogodišnjim programom za bivše bogoslove. Sadašnji biskup dijeceze Thai Binh, Peter Nguyen Van De organizirao je novi studij za 25 svećeničkih kandidata koji su sada već đakoni i u prosincu će biti zaređeni za svećenike. Stotinu je studenata 7. rujna sudjelovalo na misi otvaranja nove akademske godine koja će se, dok se ne završe radovi, odvijati u biskupskoj kući. Svi dolaze sa sjevera i iz nekih redovničkih zajednica kojima hitno trebaju svećenici.

Podsjetimo, prema brojkama iz 2017. godine u Aziji se nalazi najveći udio svećeničkih kandidata – 29,8% od ukupnog svjetskog broja, druga je Afrika s 27,1%, dok Europa pridonosi s 14,9% svećeničkih kandidata.