Nakon što su Italija i Malta odbile primiti preko 600 afričkih migranata koji se nalaze na brodu “Aquarius” i nakon što je španjolski premijer Pablo Sanchez objavio kako će njegova vlada dopustiti pristanak toga broda u luci u Valenciji, nadbiskup toga grada kardinal Antonio Cañizares formirao je posebni stožer koji će koordinirati prijem migranata, objavio je portal Vatican News.

Kako prenose vatikanski mediji kardinal je formirao stožer u kojem će biti predstavnici Caritasa i drugih karitativnih organizacija te župa i katoličkih škola s područja njegove dijeceze, koji će surađivati na zbrinjavanju 600 migranata među kojima je i 11 djece, 7 trudnica i 120 maloljetnika bez pratnje. Mediji prenose i kako je najvažnije da migranti koji su na brodu čim prije dobiju medicinsku pomoć.

Ranije se povodom Sanchezeve odluke oglasila Španjolska biskupska konferencija, koja ju je pohvalila.

“To je važan čin solidarnosti zbog kojega smo radosni. Papa nas je u nekoliko navrata pozvao na to da primimo i zaštitimo migrante te ih integriramo u društvo”, izjavio je vlč José María Gil Tamayo, glasnogovornik Konferencije.

Brod ‘Aquarius’ spasilački je brod u vlasništvu nekoliko humanitarnih organizacija koji plovi Mediteranom i spašava migrante koji pokušavaju preploviti od afričke do europske obale na malim i nesigurnim plovilima. Talijanski premijer Giuseppe Conte prije neki je dan zabranio brodu pristati u talijanskoj luci, a potom su to učinile i malteške vlasti kada su u pitanju njihove luke. Talijanski dužnosnici izjavili su kako je Italija primila preko 640.000 migranata i kako je vrijeme da i druge europske države preuzmu dio tereta nastalog migrantskom krizom.

Prekjučer je Sanchez objavio kako će dopustiti pristanak broda u Valenciji.

Brod sada plovi prema luci (riječ je o plovidbi koja traje tri dana), a migrantima na njemu dopremljeni su hrana i medicinske potrepštine.

Goran Andrijanić | Bitno.net