Britanska kraljica Elizabeta jučer je uputila svoju Božićnu čestitku koju poglavari kraljevske obitelji tradicionalno upućuju od 1932. kada je George V. započeo s tim običajem.

I dok vjera posljednjih godina igra sve manju ulogu u britanskom društvu, iako postoje povremeni znakovi blagog oporavka, primijećeno je da su istovremeno kraljičine Božićne poruke počele odražavati njezino osobno svjedočenje vjere u Isusa Krista.

Iznimka nije bila ni ova godina kada je u svojoj čestitci, između ostalog, poručila:

“Danas slavimo Božić, koji se ponekad opisuje kao festival doma. Obitelji prelaze dalek put kako bi bile zajedno.”

“Sjećamo se rođenja Isusa Krista čije je jedino sklonište bila betlehemska štalica. On je doživio odbačenost, teškoće i progon. Njegova velikodušna ljubav i primjer ono su što me nadahnjuje u dobrim i teškim vremenima.”

‘Prijelomna’ godina u kojoj je Elizabeta prvi put progovorila o vjeri iz osobnog kuta bila je 2000., kada je Kristov nauk istaknula kao vodilju svojeg života:

“Kristov nauk i moja osobna odgovornost pred Bogom pružaju mi okvir unutar kojeg pokušavam voditi svoj život. Ja sam, poput mnogih od vas, u teškim trenucima pronašla snažnu utjehu u Kristovu primjeru”, rekla je tada u svojoj poruci.

U godinama koje su slijedile, kraljica je govorila o Kristu kao “nadahnuću i sidru vlastitog života”, od kojega je naučila “uvidjeti vrijednost činjenja malenih stvari s velikom ljubavlju”.

Recimo i to kako se u Ujedinjenom Kraljevstvu na posljednjem popisu stanovništva iz 2011. 59,5% osoba izjasnilo kršćanima, od čega je 11% katolika.

Ivo Džeba | Bitno.net