Latinski jeruzalemski patrijarh nadbiskup Pierbattista Pizzaballa u intervjuu za njemačku agenciju KNA izjavio je da se nakon reduciranih korizmenih i uskrsnih slavlja u Svetoj zemlji i za adventsko i božićno vrijeme mogu očekivati ograničenja.

Nadbiskup je dodao da će se sva slavlja održati, ali smanjeno, a kako će izgledati ta ograničenja njemu još nije poznato. U četvrtak 26. studenoga nadležna izraelska Koordinacijska agencija za religijske poslove na okupiranim područjima (COGAT) objavila je prva ograničenja, i to s obzirom na tradicionalnu procesiju i ulazak latinskoga patrijarha i franjevačkoga kustosa iz Jeruzalema u Betlehem. Između ostaloga, na prvoj postaji konvoja kod samostana Mar Elias samo službeni crkveni predstavnici nakon prethodnoga dogovora smiju izaći iz vozila.

Ovu je godinu nadbiskup Pizzaballa u intervjuu opisao kao „vrlo bolnu“ zbog posljedica pandemije koronavirusa, posebno jakih u Svetoj zemlji koja je snažno obilježena turizmom i hodočašćima. Teško pada i vladajuća nesigurnost koja onemogućuje svako planiranje. S druge strane, pandemija je u mnogim svećenicima pobudila kreativne snage kojima traže putove do vjernika, kako ih ne bi u ovoj teškoj situaciji ostavili samima, rekao je jeruzalemski patrijarh, prenosi Vatican News.