PATRIJARH LOUIS SAKO

Božićna poruka prognanih kršćana: Pojačajte molitve za okončanje nasilja i patnje

“Povijest Isusa Krista „je povijest Boga utjelovljenoga za nas, da bude kao i mi, tako da i mi budemo sretni”…

Foto: www.asianews.it

U strahovima izazvanim ratovima u Siriji i Iraku, te općenito u sukobima na Bliskom istoku koji pogađaju obične građane i djecu, Božić „podsjeća na važnost mira i na njegovu nužnu potrebu“ – istaknuo je kaldejski patrijarh Louis Rafael Sako u Božićnoj poruci vjernicima, a prenijela Agencija AsiaNews. Kada duh osvete i srdžbe nestane iz našega srca“, osjećamo zaista „božićni duh, a to je očitovanje života u znaku ljubavi i radosti – istaknuo je patrijarh Sako.

Povijest Isusa Krista „je povijest Boga utjelovljenoga za nas, da bude kao i mi, tako da i mi budemo sretni. Slavlje je prigoda „za ponuditi bolji život i bolju budućnost“, kako podsjeća i sam papa Franjo koji potiče kršćane da budu graditelji mira i da okončaju sve sukobe – kazao je patrijarh.

Zemlja i cijela srednjoistočna regija su plijen ratova, atentata, podjela koje bi mogle izazvati trajan sukob. Uz to valja spomenuti i dramu mosulskih i ninivskih izbjeglica, koji već dvije i pol godine čekaju povratak u svoje krajeve i kuće, koje su pokrali džihadisti samozvane Islamske države.

Tekst nastavlja ispod oglasa

Potrebno je zauzimati se za postizanje „istinskoga i skladnoga sporazuma“ kako bi se izmirila zemlja, na razini državne Vlade i na pokrajinskoj razini Kurdistana. Stoga su politički, državni i vjerski čelnici pozvani da „grade jaku građansku državu“, koja zna preustrojiti odgojni sustav, jer je sadašnji u mnogim slučajevima glasnik fundamentalističke ideologije. K tomu se pridružuje plemenska borba, koja predviđa „osvetu“ za liječenje nesloga, zamjenjujući je „s otvorenom kulturom“ koja se temelji na istinskim moralnim i ljudskim vrijednostima, utkanima u društvo. Pozivam vas da za Božić i Novu godinu pojačate svoje molitve za okončanje nasilja i patnje – kazao je patrijarh Sako.

Ovom prigodom želi izraziti svoju zahvalnost svima onima koji su raširili ruke da pomognu raseljenima i da ublaže njihove patnje, osobito lokalnoj kurdskoj vladi, karitativnim organizacijama povezanim s Crkvom i civilnim društvom. Osim toga, želim zahvaliti iračkoj vojsci i pešmergama te svim državnim sastavnicama uključenima u oslobađanje krajeva koje je bila zauzela samozvana Islamska država.

U zaključku božićne poruke, patrijarh potiče vjernike da se uključe u „humanitarne, odgojne, društvene, zdravstvene i političke aktivnosti, kako bi pridonijeli širenju snošljivosti, suradnje, uzajamnoga poštovanja, u kontekstu jedinstva i pluralizma. Jamčim vam da će naša Crkva promicati suradnju s muslimanskim vjerskim vlastima, građanskim društvom, organizacijama i svim ljudima dobre volje, podupirući ovaj obećavajući projekt – zaključio je patrijarh Sako.

Radio Vatikan | Bitno.net


Podržite naš rad članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

Objavljeno: 24. prosinca 2016.

Možda vam se svidi