Putem portala Dormitio.net i e-maila weihnachtsaktion@dormitio.net najkasnije do utorka, 20. prosinca 2016., možete prijaviti svoje ime i prezime te će ono na Badnjak biti položeno na srebrnu zvijezdu koja se nalazi na mjestu Isusova rođenja u istoimenoj crkvi u Betlehemu.

Prijava i sudjelovanje je besplatno i bez ikakvih obveza, no tko želi može uplatiti dobrovoljan prilog za ovu opatiju i socijalne projekte u Svetoj Zemlji.

liste2, božićna akcija, betlehem, prijavi ime

Foto: www.dormitio.net

Godine 2012. bilo je prijavljeno 20.789 imena iz različitih zemalja svijeta, a prikupljeno je preko 80 tisuća eura milodara. Lista s imenima bila je dugačka skoro 50 metara i teška oko pet kilograma. Godinu kasnije bilo je prijavljeno 36.765 imena, a prikupljeno je bilo 34.850,40 eura za tamošnji franjevački obiteljski centar. Godine 2014. bilo je prijavljeno čak 50.221 osoba, a prikupljeno je oko 88 tisuća eura milodara. Prošle 2015. godine prijavilo se 65.177 osoba, a prikupljeno je 108.988,36 eura za tamošnji franjevački obiteljski centar (Franciscan Family Center) i za dobrotvornu organizaciju „Life Gate“. Razlog velikog prošlogodišnjeg odaziva je taj što su i hrvatski katolički mediji podržali ovu božićnu akciju i obavijestili svoje čitatelje na svojim web portalima. Prema dostupnim informacijama, u Betlehem je pristiglo i dosta hrvatskih imena i prezimena, kako iz Hrvatske i BiH, tako i iz inozemstva (Njemačke, Austrije, …), što znači da su i hrvatski iseljenici sudjelovali u ovoj akciji.

Liste, božićna akcija, betlehem, prijavi ime

Foto: www.dormitio.net

Njemački će se benediktinci zajedno s još stotinu vjernika nakon božićne polnoćke i noćnog molitvenog bdjenja i ove godine pješice uputiti kao nekoć pastiri u Betlehem, gdje će na mjestu Isusova rođenja položiti listu s imenima i pomoliti se za njih. Nakon toga će na mjestu Isusova rođenja moliti jutarnju molitvu (Laudes). Iz Jeruzalema će krenuti u 2 sata, a u 10-ak kilometara udaljeni Betlehem stići će oko 4.30 sata ujutro. Listu je, kažu ovi njemački benediktinci, iz godine u godinu sve teže nositi.

Više informacija o akciji saznajte na portalu opatije www.dormitio.net ili na facebook stranici Dormition Abbey Jerusalem.

Francisko Pavljuk | Bitno.net