Crkvene vlasti navele su kako su “poduzeti svi nužni koraci, kako u crkvenom, tako i u građanskom zakonu” uoči vjenčanja dvaput razvedenoga britanskog premijera Borisa Johnsona u katoličkoj katedrali u subotu 29. svibnja.

Johnson je oženio Carrie Symonds, s kojim ima jednogodišnjeg sina Wilfreda, na malenom obredu u Westminsterskoj katedrali.

Glasnogovnorik katedrale rekao je novinama Sunday Times: “Mlada i mladoženja oboje su naši župljani i kršteni katolici”.

“Poduzeti su svi nužni koraci, kako u crkvenom, tako i u građanskom zakonu uoči vjenčanja. Želimo im sreću”, istaknuo je.

Vijesti o vjenčanju potaknule su mnogobrojne rasprave među vjernicima o tome kako je premijer bio u mogućnosti sudjelovati u katoličkom obredu.

Otac Mark Drew, koji služi u Liverpoolskoj nadbiskupiji, zapitao se kako će na to vjenčanje gledati razvedeni katolički vjernici koji bi željeli sklopiti drugi crkveni brak.

“Može li mi itko objasniti kako Boris Johnson, koji je Katoličku Crkvu napustio tijekom školovanja na Etonu i koji je dvaput razveden, može sklopiti brak u Westminsterskoj katedrali, dok ja prakticirajućim katolicima koji u dobroj vjeri žele drugi crkveni brak moram govoriti kako to nije moguće?” napisao je Drew na svojemu Twitteru.

Drew je za CNA izjavio kako prihvaća da Johnsonov brak nije protivan kanonskom zakonu, ali je napomenuo da strahuje kakvu sliku o sebi Crkva stvara ovim slučajem.

“U odlukama ovakve vrste, izbjegavanje skandala najviša je potreba katoličke tradicije. U ovakvim slučajevima visokog profila, umjesto da se pokazuje prilagodljivom, Crkva bi letvicu trebala postaviti više”, rekao je.

“Svjedočim tolikim komentarima vjernih katolika koji se osjećaju izdanima, kao i onih s neprijateljskim osjećajima prema Crkvi koji radosno iskorištavaju još jednu priliku za udariti je – ispravno ili ne – zbog onoga što vide kao naklonjenost Crkve prema moći i bogatstvu”, dodao je Drew.

Johnson, koji funkciju premijera obnaša od srpnja 2019. godine, kršten je kao katolik na zahtjev svoje majke, Charlotte Johnson Wahl, ali je primljen u anglikansku Englesku crkvu tijekom školovanja.

Carrie Symonds katolička je vjernica, a takvom se deklarira i na društvenim mrežama.

Otac Gary Dench, pomoćni svećenik u Brentwoodskoj katedrali u Essexu, koji je na studiju kanonskog prava u Leuvenu u Belgiji, na društvenim mrežama napisao je kako je Johnson ostao katolikom unatoč primanju u anglikansku zajednicu.

“Kao takav, Boris Johnson ostao je vezan crkvenim zakonima na snazi koji su ga obvezivali kao katolika i kada je sklapao prethodne brakove”, napisao je. “Ti brakovi su, stoga, bili reguliranima i naravnim zakonom i kanonskim pravom”.

Ni Johnsonov prvi brak, s Allegrom Mostyn-Owen, ni drugi, s Marinom Wheeler, nisu bili sklopljeni u Katoličkoj Crkvi. Prema kanonskom zakonu, primijetio je Dench, ako prethodni brakovi nisu sklopljeni pod zakonskim crkvenim autoritetom, ne smatra ih se valjanima.

“Ovi slučajevi ne zahtijevaju formalnu proceduru poništenja. Potreban je kratak dokumentarni postupak koji je Tribunal Westminsterske nadbiskupije istražio prije premijerova vjenčanja”, napisao je Dench.

Napomenuvši kako se Symonds nikada prije nije vjenčala, Dench je istaknuo: “Kao takva, ona ima opće pravo na brak, kao i pravo na primanje sakramenata. Ako njezin supružnik (premijer) nije zakonski onemogućen, s obzirom na prethodne veze, onda ne može biti pitanja o tome treba li ovo proizvoljno pokušati spriječiti”.

Ova pravila odnose se “jednako na sve katolike, bez obzira na njihovo bogatstvo ili rang”, dodao je.

Povezanost bračnog para Johnson s Westminsterskom katedralom – koja se nalazi u blizini premijerova ureda u ulici Downing – na vidjelo je izišla 2020. godine, kada je u njoj kršten njihov sin Wilfred.

56-godišnji Johnson prvi je katolik koji je postao britanskim premijerom. Tony Blair redovito je dolazio na svete mise u Westminsterskoj katedrali dok je bio premijer od 1997. do 2007. godine, ali u Crkvu je primljen tek nakon što je odstupio s dužnosti.

Johnson je 2015. godine izjavio kako bi bilo “pretenciozno” za njega reći da je “ozbiljan, prakticirajući kršćanin”, ali da mnogo razmišlja o religiji. Drugom prigodom izjavio je da mu vjera dolazi i odlazi kao radio-signal u Chilternsu, ruralnom području sjeverozapadno od Londona.