Vlast u Bjelorusiji je odlučila da katolička humanitarna organizacija ne može pokrenuti inicijativu koja je bila usmjerena na pomoć obiteljima s niskim prihodima. Naime, Caritas u Minsku planirao je pokrenuti akciju kojom se tijekom proljeća planiralo pomoći siromašnim obitelji nabavkom piletine, svinjetine i sadnica voćki.

„Svaka pristigla donacija mora biti registrirana u Odjelu za humanitarne djelatnosti predsjednika Republike Bjelorusije“, objašnjava za CNA Alexander Ulas, svećenik u glavnom gradu Minsku.

„Međutim, kako je ove godine Odjel odbio registrirati sredstva za te aktivnosti, Caritas neće moći koristiti ta sredstva. Razlog odbijanja registracije je nepoznat jer Caritas nije dobio nikakva dodatna objašnjenja“, dodao je svećenik.

Otac Alexander Ulas, koji djeluje kao ravnatelj stranice s vijestima Bjeloruske biskupske konferencije, izjavio je kako će neuspjeh bjeloruskih vlasti pri registraciji donacija spriječiti distribuciju pomoći siromašnim građanima.

Caritas u Minsku od početka devedesetih godina prošloga stoljeća služi siromašnima i marginaliziranima u Bjelorusiji: vodi sirotišta i pučke kuhinje, skrbi o starijima i osobama s invaliditetom te pomaže zatvorenicima. Također je svih ovih godina radio na poboljšanju zdravlja onih koji se još uvijek suočavaju s posljedicama nuklearne katastrofe u Černobilu.

„Mi se nadamo najboljem i nastavljamo raditi. Zahvaljujemo svima koji nas podržavaju“, objavio je Caritas na svojem Facebook profilu komentirajući zaustavljanje humanitarne akcije.