Bjelorusko Vijeće za zaštitu državne granice kazalo je kako je zabrana ulaska nadbiskupa Tadeusza Kondrusiewicza u zemlju posljedica činjenice da mu je poništena putovnica.

Katolička Crkva u Bjelorusiji u jučerašnjoj je izjavi napisala kako su primili službeni odgovor ministarstva u kojemu im je objašnjeno zašto se Kondrusiewicz nije mogao vratiti u zemlju.

„Obavještavamo vas da vam nije dopušteno prijeći državnu granicu zbog odluke organa unutarnjih poslova koje vašu bjelorusku putovnicu smatra nevaljanom. Kako biste dobili informacije o razlozima zašto je vaša putovnica nevaljana, imate se pravo obratiti ministarstvu unutarnjih poslova“, stoji u izjavi u kojoj je citirano službeno pismo kojeg je potpisao šef Vijeća za zaštitu državne granice, Anatol Lapo.

Glasnogovornik spomenutog vijeća, Anton Bychkouski, potvrdio je za medije da je putovnica bjeloruskog nadbiskupa dodana na popis nevaljanih dokumenata, ali nije dao nikakve druge detalje.

Bjeloruski nadbiskup bio je oštar kritičar načina na koji su se vlasti odnosile prema prosvjednicima koji smatraju da su nedavni izbori u zemlji bili namješteni. Ulazak u zemlju zabranjen mu je nakon što se 31. kolovoza pokušao vratiti iz posjeta Poljskoj.

Poziv na molitvu za Bjelorusiju i Crkvu u Bjelorusiji dao je i predsjednik Vijeća za pravdu i mir Američke biskupske konferencije, biskup David J. Malloy.

“Moje molitve su za mir i pravdu za Bjelorusiju. Potičem da se poštuju ljudska prava svih građana. U svojem Angelusu 16. kolovoza, papa Franjo je pozvao na “dijalog i odbijanje nasilja te poštivanje pravde i mira’, povjeravajući sve Bjeloruse zaštiti Naše Gospe. Pozivam sve katolike i ljude dobre volje da se pridruže Svetom Ocu u njegovim molitvama da mir i pravda prevladaju u Bjelorusiji”, napisao je Malloy.