Joga nije kršćanskog porijekla i nije primjerena za naše župne škole, posebice tijekom vjeronauka”, napisao je biskup Waterforda i Lismora (Irska), Phonsie Cullinan, u pismu upućenom djelatnicima katoličkih škola u svojoj biskupiji.

U svojoj je reakciji biskup objasnio kako postoji velika razlika između pojma “svjesnosti” koji se promovira jogom, te kršćanskog shvaćanja te riječi:

“Što se tiče svjesnosti, ona se na određen način prakticirana u kršćanskoj tradiciji od samih početaka, ali kršćanska svjesnost nije besvjesnost, nego meditacija utemeljena na Kristu, ispražnjavanjem svega nepotrebnog kako bismo postali svjesni Kristove prisutnosti i ljubavi”, napisao je.

Cullinan je u pismu podsjetio i na riječi pape Franje izgovorene 2015. godine na misi u kapeli Doma sv. Marte, kada je Sveti Otac rekao: “Tečaj joge ne može poučiti srce da osjeti Božje očinstvo, kao što ga ni tečaj zen-duhovnosti ne može učiniti slobodnijim za ljubav. To može jedino Duh Sveti.”

Umjesto joge, biskup je potaknuo školske djelatnike “da mole krunicu i pomognu djeci provoditi vrijeme s Isusom u klanjanju ili tihoj meditaciji u učionici”.

Poručio je kako djeca nemaju nikakvih poteškoća s molitvom, te da im ona dolazi prirodno ako im se pruže “vrijeme, prostor i pogodno okruženje”.

“Osobno sam to vidio mnogo puta, posebice tijekom klanjanja ili molitve krunice”, napisao je biskup potaknuvši da se djeci omogući razdoblje šutnje u kojem se mogu Isusu “obratiti vlastitim riječima”.

Irski mediji su u razgovoru s pojedinim školama dobili potvrdu da se u njima uistinu provodila joga, ali nisu željeli komentirati biskupov istup.

Osim što je osudio jogu Cullinan je nedavno najavio kako će se u njegovoj biskupiji provesti “služba oslobađanja”.

Njegova odluka dolazi nakon upozorenja irskog egzorcista oca Pata Collinsa koji je rekao kako se Irska suočava s “tsunamijem zla”.

“Postoje objektivni statistički dokazi u svim zapadnim zemljama da postoji potreba za ovakvom službom”, rekao je Collins. Takve je trendove povezao s tendencijom miješanja nekršćanskih elemenata s kršćanstvom, upozorivši kako se mnogi uključuju u stvari poput joge, reikija, vračanja, gatanja i sličnih okultnih praksi.

Ivo Džeba | Bitno.net