“Podsjetnik da katolici ne bi trebali podržavati ili posjećivati LGBTQ “Pride Month” događaje koji se održavaju u lipnju. Oni promiču kulturu i potiču aktivnosti koje su suprotne katoličkoj vjeri i moralu. Osobito su štetni za djecu”, napisao je američki katolički biskup Thomas Tobin na svom Twitter profilu, izazvavši lavinu podijeljenih reakcija.

Njegov tweet proslijedilo je gotovo sedam tisuća korisnika, a prikupio je i više od 90 tisuća odgovora.

Dok su jedni podržali biskupa, drugi su ga kritizirali, osobito njegovu opasku o “štetnosti za djecu”, ukazavši na slučajeve seksualnog zlostavljanja maloljetnika koje su počinili neki crkveni službenici.

U nedjelju 2. lipnja, dan nakon objave tweeta, biskup Tobin objavio je priopćenje, potaknut reakcijama na njegov komentar.

Ispričavši se što su njegovi komentari ispali “kontroverzni” te “uvrijedili” neke, osobito pripadnike gay zajednice, katolički prelat je istaknuo kako to “nije bila njegova namjera”.

“Razumijem zašto je dobar dio ljudi bio uvrijeđen. Isto tako prihvaćam i zahvaljujem na širokoj podršci koju sam dobio”, dodao je Tobin, inače biskup Providencea na Rhode Islandu.

“Katolička Crkva poštuje i ljubi članove gay zajednice, kao i ja. Osobe s istospolnom privlačnošću su ljubljena djeca Božja i naša braća i sestre.”

“Ipak, kao katolički biskup, moja je obveza pred Bogom voditi vjernike koji su mi povjereni te poučavati o vjeri, jasno i sa suosjećanjem, čak i kad se radi o vrlo teškim i osjetljivim pitanjima”, poručio je između ostalog.

Katolička Crkva i homoseksualnost

Katolička Crkva razlikuje homoseksualnu sklonost i homoseksualno ponašanje.

Tako u službenom Katekizmu naučava da su homoseksualni čini “u sebi neuredni”, “protive se naravnom zakonu”, “spolni čin zatvaraju daru života” te “ne proizlaze iz prave i čuvstvene i spolne komplementarnosti” zbog čega “ni u kojem slučaju ne mogu biti odobreni”.

No, u Katekizmu također stoji kako homoseksualne osobe “ne biraju svoje homoseksualno stanje” već da “ono za većinu njih predstavlja kušnju” zbog čega ih “treba prihvaćati s poštivanjem, suosjećanjem i obazrivošću” te “izbjegavati prema njima svaki znak nepravedne diskriminacije”.

Homoseksualne osobe također su pozvane na čistoću te se, poput ostali vjernika, “mogu i moraju, postupno i odlučno, približiti kršćanskom savršenstvu”.

Zašto se mjesec lipanj posebno obilježava u LGBT zajednici?

LGBTQ zajednica mjesec lipanj obilježava kao Pride Month (mjesec Pridea) u sjećanje na Stonewallske nemire tj. niz spontanih, nasilnih demonstracija pripadnika LGBT zajednice protiv policijske racije koja se dogodila 28. lipnja 1969. godine u baru Stonewall Inn, u New Yorku. Stonewallski nemiri smatraju se početkom suvremenog LGBT-ovskog pokreta u SAD-u i svijetu. Godinu dana kasnije, na obljetnicu nemira, održani su i prvi Gay Prideovi u New Yorku, Los Angelesu, San Franciscu i Chicagu.

Katolička Crkva je pak svaki mjesec posvetila određenoj pobožnosti te stoga vjernici u lipnju posebno časte Presveto Srce Isusovo, kada se i slavi spomenuti blagdan. Poticaj za uvođenje blagdana Srca Isusova došao je iz francuskog grada Paray-le-Moniala prigodom Isusova ukazanja sv. Mariji Margareti Alacoque 1675. godine

*Pročitajte više: Što Biblija kaže o homoseksualnosti? i Ovog kršćanina s homoseksualnim sklonostima pitali su zašto apstinira od seksa, njegov odgovor je briljantan

Tino Krvavica | Bitno.net