„Pogledaj ovo srce, koje je toliko ljubilo ljude.” – Isus Krist

„Pobožnost Presvetom Srcu Isusovu je u samoj svojoj naravi štovanje ljubavi kojom je Bog, po Isusu, ljubio nas, i istovremeno pokazivanje naše vlastite ljubavi, kojom smo vezani s Bogom i drugim ljudima.” – papa Pio XII.

Ljubav je u samom središtu kršćanstva. Ljubav je cijela poruka, cijeli zakon. Ne mislim na ljubav u smislu kratkotrajne opčinjenosti ili seksualne privlačnosti, dvije pogrešne definicije u našoj zbunjenoj kulturi, nego na davanje samih sebe, žrtvovanje sebe.

Što više uranjamo u katoličku i apostolsku vjeru, više shvaćamo da središte evanđelja nije u našoj ljubavi prema Bogu, nego u Božjoj ljubavi prema nama. Sveta Crkva je mjesec lipanj posvetila pobožnosti osmišljenoj da nas podsjeti na dubinu Božje strastvene ljubavi prema svojim stvorenjima – pobožnost Presvetom Srcu Isusovu.

U gorućem i ranjenom Presvetom Srcu vidimo da Božje srce izgara ljubavlju prema nama – toliko da je bio spreman trpjeti i umrijeti za nas na najokrutniji način. Presveto Srce uči nas da prava ljubav uvijek košta, ali i da uvijek daje život.

Toliko se toga može reći o pobožnosti prema Presvetom Srcu Isusovu, ali danas se želim koncentrirati na sedam načina na koje ga možemo častiti.

1. Posveta – Razmatrajući o Presvetom Srcu Isusovu shvaćamo dubinu Božje ljubavi, Njegove žrtve za nas. Isus se potpuno predao za nas na križu da bi dokazao svoju ljubav prema nama, i to čini svaki dan u žrtvi svete mise. Kad primamo Euharistiju, primamo samo srce Kristovo.

Da, Isus nam uvijek iznova daje svoje srce, i jedina razumna stvar koju možemo učiniti jest da mu zauzvrat damo svoja srca. Jedan divan način kako to učiniti jest posveta Presvetom Srcu Isusovu. Molitvu posvete možete naći ovdje.

2. Oltar Srca Isusova – Važan vid pobožnosti Presvetom Srcu je priznavanje i podlaganje vlasti Isusa Krista u svakom dijelu našega života. Isus je doista kralj – kralj Crkve, naših obitelji, i društva općenito. Tradicija postavljanja oltara Presvetog Srca izvrstan je način izražavanja Kristove kraljevske vlasti.

U tom se obredu blagoslovljena slika Presvetog Srca postavlja na istaknuto mjesto u našim domovima, da nas podsjeća da je Isus naš kralj, i da ga trebamo ljubiti i služiti mu svim srcem. Molitve za obred (na engleskom jeziku) možete pronaći ovdje.

3. Naknada – Ime Isusovo često je izloženo bogohuljenju i uvredama u medijima, književnosti i svakodnevnim razgovorima. Svaki put kad se to dogodi, Srce Isusovo biva ponovno ranjeno odbijanjem njegovih stvorenja. Jedan način na koji možemo pokazati ljubav prema Presvetom Srcu je činjenje naknade za sve uvrede nanesene Isusu. Molitvu naknade možete naći ovdje.

4. Pobožnost prvih petaka – Kad se Gospodin ukazao sv. Margareti Mariji i otkrio joj pobožnost Presvetom Srcu, zatražio je praksu pohađanja mise, odlaska na ispovijed, i pričesti na prvi petak devet mjeseci zaredom. Ova je pobožnost važna jer se u njoj sjećamo muke i smrti našega Gospodina, što su se dogodili petkom. To je zapravo devetnica koja nas podsjeća na Isusovu ljubav prema nama, i u nas usađuje želju da nasljedujemo njegovu ljubav i žrtvu za nas.

Naravno, svi smo prezaposleni, i nekad je teško sjetiti se prvog petka. Ako je tako i vama, prijavite se na podsjetnike e-mailom.

5. Česta molitva – Molitva je disanje duhovnog života i glavni način na koji rastemo u ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Često zazivanje Presvetog Srca izvrsna je molitva, jer tako zazivamo Isusovu ljubav i milosrđe. Molitva Presvetom Srcu može biti u obliku devetnice ili litanija, ili pak spontani zaziv: „Presveto Srce Isusovo, smiluj nam se.”

6. Nasljedovanje – Pobožnost Presvetom Srcu Isusovu osmišljena je da nadahne na nasljedovanje. Možemo izgovarati sve prave molitve, pa čak i pobožno obavljati prve petke, ali ako ne nasljedujemo Isusovu ljubav, žrtvovanje i predanje samih sebe, nismo istinski pobožni njegovu srcu. Naravno, nasljedovanje Presvetog Srca počinje time da ljubimo Isusa i da smo spremni žrtvovati se radi njega, no uključuje i to da ljubimo svaku osobu koju susrećemo svakog dana – pa čak i one koje ne volimo. To znači ljubiti i opraštati neprijateljima i progoniteljima. To znači davati život za druge.

7. Misionarsko djelovanje – Konačno, ljubav prema Presvetom Srcu Isusovu znači njegovu ljubav donositi drugima. To znači dijeliti svoju vjeru s onima koji su se možda udaljili od nje, ili koji nikad nisu čuli za činjenicu da nam se Krist s ljubavlju daje u Euharistiji, tijelom i dušom. To znači svjedočiti činjenicu da je Isus naš kralj, kome služimo žrtvujući se. To znači svoje križeve nositi s ljubavlju i strpljivošću.

Sam Guzman | The Catholic Gentleman

Prijevod: Ana Naletilić