O pozivu na dijalog i na prihvat drugoga koji je papa Franjo uputio u poruci Meetingu koji se pod pokroviteljstvom crkvenoga pokreta ‘Comunione e Liberazione, održava u Riminiju, novinar Radio Vatikana razgovarao je s biskupom Camillom Ballinom, apostolskim vikarom za Sjevernu Arabiju.

Dijalog i prihvat zaista su aktualne teme, poglavito u Italiji koja je najviše izložena prihvatu osoba koje bježe od rata i od neljudskih životnih uvjeta, stoga je važno da u sebi nosimo osjećaj bratstva i suosjećanja s drugom osobom. U arapskim zemljama živim 47 godina, deset sam godina živio u Sudanu u očajnim uvjetima: narod je užasno trpio zbog gladi, zbog društvene i vjerske diskriminacije… Jasno mi je dakle da te osobe, koje dolaze iz Sudana, a sada iz drugih država, žele pobjeći iz vrlo teških okolnosti – ustvrdio je biskup dodajući:

Često sam se pitao…jesam li ja Talijan, imam li sigurno uporište, imam li svoju redovničku obitelj, svoju naravnu obitelj… da sam na njihovu mjestu, što bih učinio? Činio bih kao i oni, nastojao bih pobjeći iz tih okolnosti da svojoj obitelji i svojoj djeci osiguram ljudskiju budućnost, mirniju, sretniju. Stoga valja paziti da nas ne ideologiziraju i politiziraju te izvanredne ljudske okolnosti – upozorio je biskup Ballin.

Na upit što se događa u Arapskom svijetu, rekao je kako je sve u gibanju te da se osjeća velika želja za društvenom revolucijom, za glasovitim arapskim proljećima. Fundamentalisti su posvojili arapska proljeća i pretvorili ih u fundamentalističke revolucije. Kakva će biti budućnost? To je teško predvidjeti jer se „umjereni“ nikad nisu očitovali. Što su učinili, što su rekli umjereni? – upitao je biskup te dodao:

Vidjeli smo ih iznenada u crkvi, prije nekoliko tjedana, nakon umorstva francuskoga svećenika, ali to smatram emotivnim događajem više nego istinskim zauzimanjem stajališta protiv nečega. Više bih se veselio laičkom događaju. Nikad nisu organizirali građansko, javno očitovanje, da reknu kako islam nije ono što smo vidjeli u Francuskoj – istaknuo je biskup nastavljajući:

Zar trebamo mi uvjeravati svijet da islam nije nasilan, ako ti „umjereni“ nikad nisu organizirali demonstracije da svijetu pokažu da ono nije pravi islam? Potrebno je vrlo ozbiljnije zauzimanje stajališta, radikalnije, s intervjuima glasilima i zauzimanjem političkih stajališta, s jasnim izrazima, čvrstim, ustvrditi da nije pravi islam ono što smo vidjeli. To se nije dogodilo, a čini mi se da se ni ne događa – zaključio je biskup Ballin.

Radio Vatikan | Bitno.net