ZALAŽU SE ZA VEĆA RODITELJSKA PRAVA

Bioetičari s Oxforda: Zakon po kojem roditeljima nije dopušteno da odvedu Alfieja u Italiju treba mijenjati

Istaknuli su kako u ovom, kao i u sličnim medicinskim sporovima, sud donosi odluku na temelju odluke o ‘najboljem interesu’ djeteta, bez obzira na želju roditelja, dok u drugim zakonskim područjima, poput skrbi, sud može odbiti roditelje samo ako postoji „značajna šteta“ za dijete.

Potaknuti nedavnim slučajem Alfieja Evansa, dva profesora bioetike izrazila su stav kako postoje „snažni etički argumenti“ za promjenu zakona koji uređuje neslaganja između roditelja i liječnika po pitanju medicinske skrbi.

Riječ je o profesoru Julian Savulescuu i profesoru Dominicu Wilkinsonu, koji obojica predaju medicinsku etiku na Oksfordskom sveučilištu, a poznati su po svojim ‘pro-chioce’ stavovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alfiejeva smrt bila je uzrokovana nepoznatom bolešću koja je progresivno uništavala njegov mozak, a nekoliko liječnika je procijenilo da je njegov opravak nemoguć. Njegovi su ga roditelji, u želji da spase život svoga sina, željeli prebaciti u rimsku bolnicu Bambino Gesù koja je ponudila brinuti se za dječaka.

Ipak, bolnica Alder Hay u kojoj je dječak bio smješten odbila je premještaj uz tvrdnju kako to nije u „najboljem interesu“ djeteta, a na njihovu je stranu stao britanski sud, baš kao i Europski sud za ljudska prava.

Savulescuu i Wilkinson istaknuli su kako u ovom, kao i u sličnim medicinskim sporovima, sud donosi odluku na temelju prosudbe o ‘najboljem interesu’ djeteta, bez obzira na želju roditelja, dok u drugim zakonskim područjima, poput skrbi, sud može odbiti roditelje samo ako postoji „značajna šteta“ za dijete.

Bioetičari smatraju kako postoje snažni etički argumenti za primjenu istog kriterija „značajne štete“ i u slučajevima poput Alfiejevog, iako ne tvrde kako bi doveo do različitog ishoda. Ipak, primjena toga kriterija bi sudovima zadala strože kriterije ukoliko bi htjeli postupiti suprotno želji roditelja, odnosno roditeljima bi dao veća prava.

Rad odbacuje ideju da bi roditelji mogli prisiliti liječničko osoblje da pruže tretman djetetu protiv vlastite volje, no iznosi tvrdnju kako bi se „nezavisnom medijacijom“ mogla smanjiti neslaganja prije izlaska pred sud.

Dodajmo kako su i roditelji Charlieja Garda, dječaka koji je umro u sličnim okolnostima kao Alfie Evans, nedavno objavili pokretanje nove kampanje za promjenu trenutnog zakona. Iako prijedlozi promjena nisu još službeno predstavljeni, čini se da bi mogli biti na sličnome tragu kao razmišljanja bioetičara s Oxforda.

Ivo Džeba | Bitno.net


Objavljeno: 5. svibnja 2018.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda vam se svidi