Papa emeritus, Benedikt XVI., pokrenuo je zakladu za katoličko novinarstvo u Njemačkoj, prenosti CNA.

Zaklada u nazivu nosi ime katoličkog tjednika Tagespost, a puni joj je naziv “Tagespost zaklada za katoličko novinarstvo”.

Prvi cilj zaklade je u narednoj godini prikupiti 500 000$ kako bi se taj novac uložio u usavršavanje mladih novinara te poduprli različiti projekti, uključujući one vezane uz pitanja poput biomedicinske etike u Njemačkoj.

Njemačko “Društvo katoličkih novinara” kritiziralo je osnivanje zaklade, jer se, kako kažu, Benedikt odlučio na ovu inicijativu bez uključivanja postojeće katoličke škole novinarstva u Münchenu.

S obzirom na činjenicu da njemačka crkva, jedna od najbogatijih u svijetu, financira cijeli niz medijskih projekata i tiskovina, Benediktova je inicijativa od njezinih pobornika, kao i od protivnika, prepoznata kao strateški potez podupiranja katoličkog izvještavanja koje će biti neovisno od biskupskih i drugih utjecaja.

“S nekoliko značajnih iznimaka – poput njemačkog izdanja Catholic News Agencyja – infrastruktura katoličkih medija i njihovih predstavničkih tijela u Njemačkoj duboko su uronjeni u crkvene strukture i tijela”, piše CNA.

Zanimljivo, osnivanje ove neovisne zaklade stiže upravo u vrijeme kada je predsjednik Centralnog vijeća njemačkih katolika, Thomas Sternberg, u intervjuu u kojem je krtizirao nacionalizam i “tvrdokorne medije”, spomenuo upravo Tagespost po kojem zaklada nosi ime.

Glavni urednik spomenutog tjednika, Oliver Maksan, odbacio je takve kritike i ocijenio ih kao pokušaj političkog manevra kako bi se utišati glasovi koji su kritični prema “sinodalnom putu”.

Ivo Džeba | Bitno.net