Biskup belgijskog Antwerpena Johan Bonny u nedavnom je intervjuu kazao kako ne vjeruje da je eutanazija “po sebi zla”, prenosi CNA.

U razgovoru za novinu La Libre Bonny je kazao da je pogled na eutanaziju kao na intrinzično zlo “previše jednostavan” te da “ne ostavlja mjesta za razlučivanje”.

“Filozofija me je naučila da se nikad ne zadovoljavam generičkim crno-bijelim odgovorima. Sva pitanja zaslužuju odgovore prilagođene situaciji: moralni sud uvijek mora biti izrečen u skladu s konkretnom situacijom, kulturom, okolnostima, kontekstom”, rekao je belgijski biskup.

“Uvijek ćemo se protiviti želji nekih da prerano prekinu život, ali moramo prepoznati da zahtjev za eutanazijom od strane mladića od 40 godina nije jednak zahtjevu osobe od 90 godina koja se suočava s neizlječivom bolešću”, rekao je.

Govoreći o eutanaziji u točki 2277 Katekizam Katoličke Crkve navodi kako je eutanazija “moralno neprihvatljiva” bez obzira na “pobude i sredstva”, nazivajući je ubojstvom.

“Tako stanoviti čin ili propust, koji po sebi ili po namjeri izaziva smrt da bi se prekinuli bolovi, predstavlja ubojstvo teško protivno dostojanstvu ljudske osobe i poštovanju prema živome Bogu, njezinu Stvoritelju. Pogreška u procjeni, u koju je moguće upasti u dobroj vjeri, ne mijenja narav tog ubilačkog čina, koji uvijek treba osuditi i otkloniti”, stoji u Katekizmu.

Isti je stav ponovio vatikanski dokument Kongregacije za nauk vjere posvećen brizi za “osobe u kritičnoj ili terminalnoj fazi života” Samaritanus Bonus (Dobri Samarijanac). U spomenutom je dokumentu eutanazija opisana kao “intrinzično zao čin, u svakoj situaciji ili okolnostima” te kao “težak grijeh protiv ljudskog života.”

Belgija je poznata kao pionir u legalizaciji i liberalizaciji eutanazije. Po belgijskim zakonima eutanazija je dopuštena u “medicinski bezizlaznom stanju stalne i nepodnošljive tjelesne ili duševne patnje” koje proizlazi iz teškog i neizlječivog poremećaja uzrokovanog bolešću ili nezgodom, a ne može se ublažiti. Godine 2014. Belgija je legalizirala eutanaziju i za djecu.

Prema službenim podacima za 2022. godinu u Belgiji je 3000 osoba okončalo život eutanazijom što čini 2,5% od ukupnog broja smrti u zemlji.

Papa Franjo je na nedavnom povratnom letu iz Marseillea osudio eutanaziju kazavši između ostaloga:

“Sa životom se ne igra. Bio to zakon kojim se ne dopušta djetetu da raste u majčinoj utrobi, zakon o eutanaziji u bolesti ili starosti; ne kažem da je to stvar vjere, to je ljudska stvar. Postoji loše suosjećanje. Znanost je postigla to da je neke bolesti uspjela učiniti manje bolnima i prati ih brojnim lijekovima. Sa životom se ne igra.”