Biskupija Gent u Belgiji odlučila je otići na sud kako bi osporila odluku prema kojoj mora izbrisati podatke jedne osobe iz matice krštenih.

Krajem prosinca prošle godine Nadzorno tijelo za zaštitu podataka presudilo je u korist muškarca koji je odlučio napustiti Katoličku Crkvu te je zatražio da se njegovi podaci u potpunosti izbrišu iz crkvenih knjiga.

No crkvena praksa takva je da se ime i prezime nikada ne briše iz matice krštenih, čak i kada se osoba javno odrekne vjere. Do sada se, odlukom eklezijalnih vlasti iz devedesetih, takav čin popratio zabilješkom uz ime no to bi se moglo promijeniti, piše katholisch.de.

Nadzorno tijelo nije uvažilo stav prema kojem su spomenuti zapisi isključivo povijesni podaci. Premda je priznat interes Crkve da vodi evidenciju krštenika, presuđeno je kako to pravo ne nadilazi interes osobe za zaštitom osobnih podataka. Pritom su navedena dva razloga: prvo, da je nemoguće bez sumnje odrediti da je osoba doista krštena samo na temelju pisanog upisa u župne knjige te drugo, da je doživotno čuvanje tih podataka disproporcionalno u slučaju da se neka osoba eksplicitno odrekne Katoličke Crkve.

Biskupija Gent odlučila se žaliti na odluku te je slučaj proslijeđen Trgovačkom sudu u Bruxellesu.

“Bili smo iznimno iznenađeni odlukom jer su nadzorna tijela za zaštitu podataka u Irskoj samo nekoliko mjeseci ranije došla do suprotnog zaključka u slučaju podignutom protiv Biskupije Dublin”, poručio je glasnogovornik belgijske dijeceze.

Krštenje je u Katoličkoj Crkvi od iznimnog značenja jer je po kršćanskoj teologiji nužno za spasenje, tj. čin kojim osoba postaje dijete Božje, kako navodi Katekizam.

No pripadnost Crkvi u Belgiji već je desetljećima u slobodnom padu, a zahtjevi za ispisom pojačali su se nakon što je u rujnu objavljen televizijski dokumentarac o zlostavljanju u Crkvi.