Kardinal Angelo Becciu izjavio je na Vatikanskom sudu kako mu je papa Franjo odobrio trošenje jednog milijuna eura za puštanje na slobodu otete redovnice u Maliju, prenosi CNA.

Sestra Gloria Cecilia Narváez Argoti oteta je u veljači 2017., a puštena je četiri pol i godine kasnije 9. listopada 2021.

Becciu, kojemu se sudi zbog financijskih malverzacija, pronevjere i iznude svjedočio je 5. svibnja o svojim odnosima s Cecilijom Marognom, menadžericom kojoj se u istom slučaju sudi zbog pronevjere.

Talijanski kardinal kazao je da je tražio Marogninu pomoć kako bi se osiguralo puštanje sestre Glorije na slobodu.

Prema pisanju Associated pressa, Becciu je na suđenju kazao kako ga je Marogna “savjetovala da bi u suradnji s britanskom obavještajnom tvrtkom The Inkerman Group mogla osigurati oslobođenje redovnice”.

Nakon što je dobio Franjino odobrenje za suradnju s The Inkerman Group Becciu se, prema vlastitim riječima, susreo s troje predstavnika obavještajne tvrtke koji su mu rekli da će troškovi biti milijun eura. Dio troškova otpao bi na stvaranje mreže kontakata, a dio na samo oslobađanje redovnice.

“U sljedećem susretu sa Svetim Ocem u Rimu ispričao sam mu o razgovoru s Inkermansima”, kazao je Becciu na suđenju te dodao da se Papa složio s iznosom od milijun eura koji bi uključivao cjelokupne troškove operacije oslobađanja.

Associated press je prenio da su vatikanski tužitelji kazali kako imaju dokaze da je Državno tajništvo Svete Stolice uplatilo 575 000 eura Marogni, kao i “isti iznos izravno na Inkermanov britanski račun”.

Nakon puštanja na slobodu sestra Gloria je na svojem Twitter profilu zahvalila “Njegovoj svetosti papi Franji, talijanskoj vladi, talijanskim obavještajnim službama, vlastima u Maliju, kardinalu Zerbu”, kao i svima koji su molili za nju.

U srpnju 2021. sestra Gloria identificirala je skupinu koja ju je zatočila kao Jama’at Nasr al-Islam wal Muslimin. Riječ je o militantnoj islamističkoj skupini koja djeluje u području Zapadne Afrike i Magreba.