Biskup Los Angelesa i poznati YouTube evangelizator Robert Barron nedavno je objavio video u kojem se osvrnuo na istraživanje koje je pokazalo kako samo 50 posto američkih katolika poznaje crkveni nauk o stvarnoj Kristovoj prisutnosti u Presvetom sakramentu, dok ih samo trećina taj nauk prihvaća.

“Prijatelji, teško je opisati koliko sam ljut nakon što sam pročitao posljednje istraživanje Pew Researcha koje je pokazalo kako se samo trećina katolika slaže s Crkvom da je euharistija stvarno Tijelo i Krv Isusa Krista. Ovo bi trebao biti poziv na buđenje za sve nas u Crkvi – svećenike, biskupe, redovnike, laike, katehiste, roditelje, svakoga”, napisao je biskup u uvodu svojeg videa.

Ova činjenica je za Crkvu u Americi posebno poražavajuća jer je riječ o središnjoj istini katoličke vjere, naglasio je Barron, te zatim citirao poznato katoličku spisateljicu Flannery O’Connor koja je na pitanje o tome je li euharistija samo simbol odgovorila: “Ako je samo simbol, onda k vragu s njom.”

“Ne znam kako to lijepo kazati, ali ako u pitanju ove središnje činjenice za naše ponašanje i vjerovanje postoji toliko dubokog nerazumijevanja, nešto je jako pošlo po krivu”, upozorio je biskup Los Angelesa koji je zatim upro prstom u one koji odvajaju katehezu, ili intelektualni dio vjere, na jednu stranu i ljubaznost prema drugim ljudima koje se želi približiti vjeri na drugu stranu.

Ono što vidimo su “gorki plodovi” takve strategije, rekao je Barron, govoreći iz svog iskustva svećenika koji je odrastao u Crkvi 60-ih i 70-ih čija je, kako kaže, temeljna poruka bila “budimo samo ljubazni jedni prema drugima, zaboravimo na knjige i ideje i slične stvari”.

To svođenje religije na moral biskup je nazvao “neprihvatljivim za katoličanstvo”, te upozorio kako je “briga za siromašne bitan dio života Crkve, ali ona ne čini čitav život Crkve”.

Štoviše, sve velike ličnosti iz života Crkve koje su se brinule za siromašne, podsjeća Barron, bile su ujedno osobe koje su imale duboku euharistijsku pobožnost. “Vinko Paulski, Majka Terezija, Dorothy Day… Što su oni imali zajedničkog? Ono što im je bilo zajedničko je duboko razumijevanje i ljubav prema euharistiji”, rekao je biskup Barron, nakon čega je izveo zaključak:

“Euharistija je povezana s Isusovim božanstvom, s Utjelovljenjem, sa sakramentima Crkve i sa svime ostalim. Ako uklonite središnje istine naše Crkve na doktrinarnoj razini, vjerujte mi kad vam kažem, naposljetku ćete ukloniti i posvećenost siromašnima.”

Bishop Barron on Catholics Misunderstanding the Eucharist

Friends, it's hard to describe how angry I feel after reading the latest Pew Research Center study, which reveals only one-third of Catholics agree with the Church that the Eucharist is actually the Body and Blood of Christ. This should be a wake-up call to all of us in the Church—priests, bishops, religious, laypeople, catechists, parents, everyone—that we need to pick up our game when it comes to communicating even the most basic doctrines of the Church. Watch this video for more…

Objavljuje Bishop Robert Barron u Utorak, 6. kolovoza 2019.

Ivo Džeba | Bitno.net