Grad Baltimore neslavni je rekorder po broju ubojstava, a ova tragična statistika potaknula je rektora Nacionalnog svetišta i bazilike Uznesenja Blažene Djevice Marije o. Jamesa Borica na akciju. U želji da najopasniji američki grad učini sigurnijim, o. James odlučio je svojim sugrađanima približiti jedinu osobu koja istinski može promijeniti ljudska srca – Isusa Krista!

“Baltimore je ranjen!  On krvari. Potrebna mu je nada i ozdravljenje. Potreban mu je Isus Krist u Euharistiji – izvor svake nade. Po svojoj molitvi znam da me Bog zove da otvorim Baziliku”,  poručio je o. James.

A kako bi stanovnicima Baltimorea omogućio susret s Kristom, odlučni rektor odlučio je pokrenuti kampanju pod nazivom “Izvor svake nade”, te otvoriti vrata Bazilike kako bi ljudi mogli pristupiti sakramentima ispovijedi i euharistije.

“Moram u ovom Gradu omogućiti utočište. Iskreno znam da Gospodin to zahtijeva od mene… Što poručujemo ljudima kad su vrata crkve zaključana? Zaključana vrata poručuju: ‘Odlazi! Isus sad nema vremena za tebe!'”, napisao je o. James na svojoj mrežnoj stranici, a kako bi vrata Bazilike umjesto do 16 sati bila otvorena do 20 sati, potrebna su mu dodatna sredstva za osiguranje.

Osim toga, odlučio je osigurati večernje termine za sakrament ispovijedi kojemu se trenutno može pristupiti samo od 11,30 do 12 sati, te angažirati i ulične misionare po uzoru na druge američke gradove u kojima postoje slične inicijative.

Oduševljenje rektorovim idejama ne kriju njegovi župljani smatrajući kako će Bazilika postati “duhovno utočište i svjetonik svima koji traže dublju povezanost s Kristom”.

“Volim što sam svećenik. Volim što sam rektor Bazilike Uznesenja i sve što želim je približiti duše Kristu. Ne želim bogatstvo. Ne želim biti slavan. Želim samo Isusa dovesti u naš grad”, kazao je o. James kojemu želimo obilje Božjeg blagoslova, kao i svim njegovim sugrađanima, vjerujući kako će ovaj primjer biti poticaj i našim svećenicima da prema riječima pape Franje izađu na ulice, na periferije, i donesu Krista svakom čovjeku!

Miodrag Vojvodić | Bitno.net