Na općoj skupštini u prostorijama obrazovnog centra St. Arbogast u Vorarlbergu dosadašnja voditeljica Caritasa dijeceze Graz-Seckau 40-godišnja Nora Tödtling-Musenbichler izabrana je za predsjednicu i time je postala prva žena na čelu austrijskog Caritasa. Ona je na toj dužnosti naslijedila 63-godišnjeg vlč. Michaela Landaua, koji je deset godina bio predsjednik austrijskog Caritasa.

Tödtling-Musenbichler do sada je obnašala i službu podpredsjednice austrijskog Caritasa, a na toj će ju dužnosti zamijeniti Alexander Bodmann.

Nova predsjednica nije krila veselje zbog izbora. Caritas živi “vrijednosti solidarnosti i zajedništva” u vremenu kriza, nesigurnosti i složenosti i želi ponuditi optimizam i nadu.

“Kao Caritas zauzimamo se za sve ljude koji nemaju vlastiti glas ili ih se ne čuje, za ljude na rubu društva u Austriji, kao i za one diljem svijeta koji su pogođeni ratovima i katastrofama. Potrebna nam je nosiva i stabilna mreža suljudstva”, izjavila je.

Biskup Feldkircha Benno Elbs, koji je u Austrijskoj biskupskoj konferenciji zadužen za Caritas i koji je i sam sudjelovao u izboru nove predsjednice, čestitajući joj naglasio je kako je Caritas došao u prave ruke. Dosadašnjeg predsjednika Landaua pohvalio je što je “ne samo u praksi proveo temeljnu zadaću Evanđelja, nego ju je učinio dostupnim svim ljudima” i pritom “ju preveo u naš svijet i učinio ju konkretnom i opipljivom”.

Nova predsjednica austrijskog Caritasa Nora Tödtling-Musenbichler rođena je 5. siječnja 1983. u Judenburgu u Štajerskoj. Kao gimnazijalka u Knittelfeldu pokrenula je obrazovni projekt za potrebite učenike, za što je i odlikovana. Njezin projekt “kafića za učenje” postao je vrlo uspješan i u međuvremenu je u Austriji otvoreno 68 takvih Caritasovih prostorija. Zajedno s mužem Maximilianom Tödtlingom živi u Grazu.

Nakon jednog semestra studija teologije, završila je studij pastoralne psihologije, a u međuvremenu i studij društvenog managementa.

Tödtling-Musenbichler je bila zamjenica ravnatelja ustanove za muškarce beskućnike s teškim ovisnostima u Eggenbergu, koja djeluje u okviru austrijske Zajednice sv. Vinka Paulskog. Bila je i nacionalna koordinatorica i voditeljica Zajednice te zamjenica, a potom i ravnateljica štajerskog Caritasa.

Njezin prethodnik Landau izrazio je zadovoljstvo time što će na čelu austrijskog Caritasa u budućnosti biti “vrhunski kompetentna žena”. Njezin je izbor “snažan, ženski glas za Caritas prema unutra i prema vani”, rekao je Landau.

Vlč. Michael Landau, koji obnaša i dužnost regionalnog predsjednika Caritasa Internationalis za Europu, najavio je krajem tjedna da se nakon 28 godina u vodećim strukturama austrijskog Caritasa neće više kandidirati za mjesto predsjednika, objasnivši tu odluku potrebom za smjenom generacija. Sada se, kako je rekao, želi “punom snagom” posvetiti svojoj dužnosti predsjednika europskog Caritasa.

Prošle je godine na tu službu u europskom Caritasu, koji čini 49 organizacija Caritasa iz 46 država, izabran jednoglasno, a mandat mu traje do 2027. godine.

Na općoj skupštini austrijskog Caritasa u predsjedništvo je izabrana i gradišćanska Hrvatica, bivša televizijska voditeljica i sadašnja ravnateljica gradišćanskog Caritasa Melanie Balasković.